Новини

Учениците от 2 Б клас с класен ръководител г-жа Светлана Георгиева спечелиха първо място за София-град в Априлското състезание за четене с разбиране. И 7-ми за България - КНИГОВИЩЕ.

На добър час, наши ученици от випуск 2024!

Помнете всички хубави мигове от любимото 149-о училище и успявайте в живота!

2

0

2

4

Днес (29.04.2024г.), в двора на 149. СУ "Иван Хаджийски", учители, родители и ученици от всички класове се хванаха заедно за ръце на едно дълго "Празнично хоро", с което отбелязаха "Световния ден на танца", водени от хореографа на училището Ина Радева.

Отборът на 149 СУ ,,Иван Хаджийски'', победи 97 СУ ,,Братя Миладинови'' и се класира за Зонален етап на Училищни игри по Баскетбол за 11-12 клас.

Посрещаме пролетта с нови придобивки, за да стане средата още по-привлекателна за учениците!

План-прием I клас за учебната 2024-2025г..pdf

План-прием I-ви клас за учебната 2024-2025г.

Уважаеми родители,

Имаме удоволствието да Ви информираме, че от 1 февруари 2024 г. Министерският съвет прие промени в правилата за пътуване с обществения транспорт, според които децата между 7 и 14 ненавършени години могат да получат безплатни карти за градския транспорт. С тях децата могат да пътуват, както в София, така и в останалите градове от страната.

Вярваме, че е важно децата от ранна възраст да усвоявяват навиците на редовни пътници и да се учат на отговорност към обществените услуги.

КАК ДЕТЕТО ДА ПОЛУЧИ БЕЗПЛАТНА КАРТА?

Родителите трябва да представят:

Картите се издават във всички пунктове на “Център за градска мобилност” ЕАД.

Пълна информация за картите ще намерите на този линк:

https://www.sofiatraffic.bg/bg/common/1423/

При допълнителни въпроси или нужда от повече информация, не се колебайте да се свържете с “Център за градска мобилност” ЕАД:

e-mail: marketing@sofiatraffic.bg

Тел. за контакт: 02/4049964

Не на тормоза в училище!  

Ден на розовата фланелка.


Днес, 28 февруари отбелязваме деня за борба с тормоза в училище или "Деня на розовата фланелка" 👚.  На този ден, се облича розово, за да се изкаже солидарност към пострадалите и всеки да изрази позицията си. 💟

В "Деня на розовата фланелка", розовото се използва, за да се докаже, че е само цвят, а не символ на женственост. Именно този цвят, на този ден ни казва "НЕ на тормоза и НЕ на половите стериотипи". 

ИЗБРАНИ УЧЕНИЦИ ЗА ПЪТУВАНИЯ В ЧУЖБИНА ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ +"

В разултат на проведена селекция и подадени мотивационни писма и есета, комисия от 149 СУ предложи и директорът на училището утвърди следния списък на пътуващи ученици за участие в мобилности по програма "Еразъм +" в чужбина за втория срок на настоящата учебна година:

І. Италия, Апричена, 14-19.04.2024 г.:

1. Димитър Димитров – 8 а клас;

2. Светлана Пелова – 8 а;

3. Анна-Мария Стаменова – 8 а;

4. Даниел Георгиев – 8 а;

5. Александър Йотов – 8 а;

6. Борис Главшин – 9 а;

7. Артър Иванов – 9а;

8. Мартин Йорданов – 9а;

9. Христиа Александрова – 9 а;

10. Борислав Иванов – 9 а;

11. Борис Везев – 9 а;

12. София Рачева – 9 а;

13. Максим Ананиев – 9 а;

14. Ивайло Петров – 10 а;

15. Галина Георгиева – 11 а;

16. Габриела Иванова – 11 а.

ІІ. Хърватия, Меткович, 21-27.04.2024 г.

1. Виктор Велков – 9 а;

2. Александра Йорданова – 9 а;

3. Елеонора Тошева – 11 а;

4. Десислава Методиева – 11 а;

5. Божидар Миланов – 11 а.

ІІІ. Лисабон, Португалия, 12-18.05.2024 г.:

1. Сианна Иванова – 8 а;

2. Анна-Никол Димитрова – 8 а;

3. Мартин Райчев – 10 а;

4. Елеонора Тошева – 11 а.

5. Недялко Петров – 11 а.

ІV. Осло, Норвегия, 26.05.-01.06.2024 г.:

1. Мустафа Алрамадани – 8 б;

2. Цветелин Цветков – 8 б;

3. Пресиан Данов – 9 а;

4. Елена Антонова – 9 а;

5. Йоана Василева – 9 а;

6. Мартин Колибаров – 9 а;

7. Савина Гергова – 9 а;

8. Магдалена Танева – 9 а

9. Лиляна Трендафилова – 9 а;

10. Борис Везев – 9 а;

11. Венелин Загоров – 10 а;

12. Мартин Райчев – 10 а;

13. Денис Петров – 11 а;

14. Божидар Миланов – 11 а.

За избраните ученици и техните родители ще бъде организирана специална родителска среща, на която ще бъдат разяснени всички детайли по предстоящите пътувания.

Уважаеми родители,

На 15.02.2024г. ( четвъртък ) ще се проведе родителска среща за всички класове от 18:00 ч.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА 149 СУ "ИВАН ХАДЖИЙСКИ"

Екипът на нашето училище беше единственият отличен със специалната награда на Столична библиотека на официална церемония послучай 95-годишнината на институцията, която се проведе на 24.10.2023 г. в централната сграда на пл. "Славейков".

От името на 149 СУ връчената от директора на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова награда получи г-жа Галя Асенова - заместник-директор на нашето училище. Тя открои в изказването си взаимните ползи и отличните резултати от партньорството между училището ни и най-значимата културна институция с общоградско значение.

УЧАСТИЕ НА ГРУПА ОТ 149 СУ В МОБИЛНОСТ В НОРВЕГИЯ ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ +"

От 23 до 28 април 2023 г. група от 149 СУ "Иван Хаджийски" в състав Людмила Василева - директор, Стефан Иванов - заместник-директор и учениците от Х "а" клас Десислава Методиева, Галина Георгиева и Елеонора Тошева.

Посещението беше част от проект 2020-1-NO01-KA229-076414 - Lets embrace everybody, в който участваха още ученици и учители от средни училища в Португалия, Турция, Полша и Италия.

След успешно участие във всички образователни и културни инициативи всички участници получиха сертификат за участието си.

Продължаваме с активната си дейност на полето на международното сътрудничество в областта на средното образование!

На 27.04.2023г. учениците от VII до XII клас се включиха активно в инициативата "С мисъл за бъдеще" и почистиха двора на училището, паркинга пред магазин "CBA" и пространството около блок 43. За проявеното старание и всеотдайност, учениците бяха наградени от Софийски ученически съвет с почетна грамота.

Ръководството на 149. СУ "Иван Хаджийски" поздравява и благодари на всички участници!

ДОМАКИНИ НА ОБУЧИТЕЛНО СЪБИТИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ОТ ПОЛША, ИТАЛИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ +"

Между 3 и 7 Април 2023 г. нашето училище беше домакин на мобилност с учене, трениране и получаване на нови знания и умения по програма "Еразъм +" , проект 2020-1-PL01-KA229-081719 - Wake up your School – become an active citizen!

Гостите ни бяха от училища в град Витербо (Италия), Кичево (Република Северна Македония) и Грифице (Полша).

Показахме на нашите гости българската образователна система, научихме ги на основните стъпки от българските народни танци, срещнахме ги с кмета на район "Овча купел", с директора на РУО - София град, с колектива на Народно Читалище "Христо Смирненски" и Столична библиотека - филиал "Овча купел", заведохме ги до величавия Рилски манастир, показахме им забележителностите на красивия ни столичен град, открихме заедно фото-експозиция и изпълнихме успешно всички дейности, предвидени за тези няколко дни.

С благодарност към нашите гости, както и към всички български учители, ученици и наши партньори, с които заедно създадохме незабравима атмосфера!

Продължаваме да правим най-доброто за нашите ученици!

УЧАСТИЕ В МОБИЛНОСТ ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ +" НА АЗОРСКИТЕ ОСТРОВИ, ПОРТУГАЛИЯ

В последната седмица на месец Март 2023 г. група от 149 СУ "Иван Хаджийски" в състав учениците от ХІ "а" клас Калина, Лора и Мартин, както и г-жа Василева - директор и г-н Стефан Иванов - заместник-директор, взе участие в обучение и образователна мобилност по програма "Еразъм +" на Азорските острови, Португалия. В столицата на остров Сан Мигел - град Понта Делгада - нашите ученици представиха своята презентация на тема "Вдъхновяващите българки", а и активно се включиха във всички предвидени дейности по проекта. За няколко дни всички бяха част от португалската образователна система, за което получиха своите сертификати.

Другите групи от ученици и учители бяха от Португалия, Италия, Румъния и Турция, а партньорската ни група от Норвегия не успя да пристигне поради проблеми с полетите.

Участията ни и в други международни проекти продължават, а ние вярваме, че нашите ученици получават най-доброто, защото го заслужават!

Първи етап на ХХI Национален конкурс „Бог е любов“

Определената със заповед на началника на РУО – София-град комисия приключи разглеждането и оценяването на творбите, постъпили в РУО – София-град за участие в първи етап на ХХI Национален конкурс „Бог е любов“.

Ученикът от 149. СУ "Иван Хаджийски" - Самуил Радославов Кунгалов от II в клас получава ОФИЦИАЛНО ПООЩРЕНИЕ В ЖАНР ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО!

Пожелаваме му да продължи в същия дух и да получава още много признания за творбите си!

УЧАСТИЕ НА УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ 149 СУ В ПРАЗНИКА ПОСЛУЧАЙ ЕДНА ГОДИНА ОТ ОТКРИВАНЕТО НА ФИЛИАЛ НА СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА В РАЙОН "ОВЧА КУПЕЛ"

На 23.03.2023 г. десетки ученици от І "в", шести, седми, девети и десети класове взеха активно участие в празничното обелязване на една година от откриване на филиала на Столична библиотека в район "Овча купел". Освен че те бяха част от програмата и организираните събития, нашите ученици закупиха книги и получиха картите си за читатели на библилотеката. В знак на благодарност към традиционното и изключително ползотворно двустранно сътрудничество между Столична библиотека и 149 СУ "Иван Хаджийски, директорът на СБ г-жа Юлия Цинзова, в присъствието на кмета на района - г-н Ангел Стефанов, връчи като подарък редица луксозни издания на научна литература и тематични енциклопедии за библиотеката на училището.

От страна на 149 СУ в празника участваха г-жа Галя Асенова - заместник-директор, Теодора Асенова и Севдалина Свободкова - учители на І "в" клас, г-жа Людмила Петрова - класен ръководител на ІХ "а" клас и г-жа Росица Петрова - класен ръководител на Х "а" клас.

БИБЛИОБУСЪТ НА СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА В 149 СУ

Днес библиобусът на Столична библиотека посети 149 СУ "Иван Хаджийски". Появата му се посрещна с голям интерес от страна на учениците и от днес Столична библиотека има нови над 60 читатели, които взеха своите читателски карти и книги на място. Част от събитието бяха и директорът на 149 СУ г-жа Людмила Василева и представителят на СБ г-жа Здравка Шейретова. Това е поредното събитие от успешната съвместна дейност на 149 СУ "Иван Хаджийски" и Столична библиотека. Утре, когато се навършва една година от откриване на филиала на библиотеката в район "Овча купел", повече от 50 наши ученици ще участват в различните изяви на откритата сцена пред клона на ул. "Петя Дубарова" в квартала.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ЯВЯВАТ НА ДЪРЖАВНИ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ

 

Информираме учениците, които ще се явяват на Държавни зрелостни изпити (ДЗИ) след завършен ХІІ клас, че срокът за лично подаване на заявление е от 08.02. до 21.02.2023 г.

Заявлението се попълва и подава в канцеларията на училището всеки работен ден между 08.30 и 15.30 ч.

Ученици, които са завършили ХІІ клас предишни учебни години, но не са издържали успешно единия или двата изпита от ДЗИ, също могат да подадат заявление в този срок.

Напомняме датите, на коитo ще се проведат изпитите:

- Задължителен ДЗИ по български език и литература - 19.05.2023 г., начало - 08.30 ч;

- Втори задължителен ДЗИ - 23.05.2023 г., начало - 08.30 ч.

До зрелостниците и техните родители

 

Уведомявамe Ви, че в ДВ. бр. 11 от 02.02.2023 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование.

Във връзка с организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити промените са, както следва.

Чл. 166, ал. 4 „При условията и по реда на тази глава може да се валидират компетентности само на лица, които нямат придобито основно или средно образование, а при валидиране на компетентности по учебен предмет по чл. 134 – само на:

Чл. 167, ал. 3 „Валидирането по учебен предмет по ал. 1, т. 2 се извършва по реда на допълнителните държавни зрелостни изпити, като лицето избира дали да положи изпита върху учебното съдържание, което в училищното образование се изучава за придобиване на общообразователната подготовка в класовете от средната степен на образование, а за български език и литература – от втория гимназиален етап, или върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия предмет, предвидено за изучаване в избираемите часове във втория гимназиален етап на средно образование.“

Среща с известна детска писателка в 149 СУ "Иван Хаджийски" по инициатива на Столична библиотека - филиал "Овча купел"

Учениците от 1-ви "г" клас на 149. СУ „Иван Хаджийски“ с класни ръководители   г-жа Куситасева и г-жа Александрова се срещнаха с любимата на много деца писателка Петя Александрова.

Срещата трябваше да се състои във Филиал Овча купел Столична библиотека, но поради дъждовния зимен ден ние от филиала гостувахме на 149. СУ заедно с авторката.

На срещата присъстваха г-жа Людмила Василева – директор на училището, и зам.-директора г-жа Галя Асенова. Г-жа Петя Александрова запозна първокласниците с една от най-новите си детски книги „Стихчета за мишчета и въртоглави крави“, прочете много забавни откъси от нея, а децата с грейнали лица я наблюдаваха, задаваха въпроси и отговаряха на нейните. Тези, които си закупиха книгата, получиха и автограф от авторката. Обещахме си нови срещи, а първокласниците от 1-ви "г" клас да се присъединят към голямото читателско семейство на Столична библиотека!

КОЛЕДЕНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ 149 СУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ“

Във вторник, 20 декември, учениците от ІІІ "б" и ІІ "а" класове на 149 СУ "Иван Хаджийски" представиха на театралната сцена на Нов Български Университет пред своите родители, учители и гости театралните постановки "Дядовата ръкавичка" и "В очакване на Коледа". Мартин от ІІІ "в" клас поздрави многобройната публика с невероятно изпълнение на специално подбрани песни.

БЛАГОДАРИМ на техните учители - г-жа Калина Дабкова, г-жа Емили Митева, г-жа Надежда Ихтиманска, г-жа Весела Йолова, г-жа Ина Радева, учител по хореография и разбира се - на неуморната г-жа Галя Асенова - учител по актьорско майсторство - за техния всеотдаен труд и прекрасни резултати!

 ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

ПОВЕЧЕ ОТ ТРИСТА НОВИ КНИГИ В УЧИЛИЩНАТА БИБЛИОТЕКА НА

 149 СУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ“

 

Ръководството на 149 СУ "Иван Хаджийски" закупи над триста нови книги за училищната библиотека по списък със заглавия, изготвен от наши начални учители и такива по Български език и литература в прогимназиален етап на обучение (5-7 клас).

Работим и по осигуряване на безжична връзка с дигиталните ресурси на Столична библиотека през персонални компютри, разположени в самата училищна библиотека.

Продължаваме да правим най-доброто за нашите ученици!

УЧАСТИЕ НА УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ 149 СУ В МОБИЛНОСТ ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ +" В ГРАД МЕСИНА, СИЦИЛИЯ, ИТАЛИЯ

От 21 до 25 ноември 2022 г. се проведоха работните дни по мобилност на ученици и учители - част от проект 2020-1-NO01-KA229-076414 - Lets embrace everybody на европейската образователна програма "Еразъм +". Домакин беше училище от град Месина, острав Сицилия, Италия, а гости - групи от училища от България (149 СУ "Иван Хаджийски", София), Норвегия (град Нордбихаген), Понта Делгада (Азорски острови, Португалия), Орадя (Румъния) и Караманмараш (Турция).

Българската група беше в състав: г-жа Людмила Василева - директор, г-жа Татяна Рангелова - Главен учител за прогимназиален и гимназиален етап на обучение, както и ученичките Катрин Пашалийска от ХІ "а" клас, Магдалена Лазарова и Симона Петрова от ХІІ "а" клас.

Всички участници участваха в подготвените обучения за образователните и културни модели на партньорските държави, спортни и туристически дейности, а в края на събитието получиха официални сертификати за придобитите нови знания и умения.

През пролетта продължаваме с участията си по проекти на програма "Еразъм +" защото вярваме, че това прави нашите ученици по-креативни и информирани.

ИЗЛОЖБА НА СНЕЖНИ ЧОВЕЧЕТА В

149 СУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ“

Изложба на учениците от IV "Б" клас от прекрасни ръчно изработени  снежни човечета. Поздравления за младите таланти и техните учители - Христо Иванов и Кремена Севова!

УСПЕШНО УЧАСТИЕ НА ГРУПА В ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“ В КАТАНИЯ, СИЦИЛИЯ, ИТАЛИЯ

 

От 23 до 29 октомври 2022 г. в град Катания, Сицилия, Италия, група от 149 СУ "Иван Хаджийски" участва в мобилност по проект на европейската образователна програма "Еразъм +". Г-жа Людмила Василева - директор, г-н Стефан Иванов - заместник-директор, както и учениците от ІХ "а" клас Денис Димитров, Мартин Райчев, Калина Андонова и Борислава Хаджийска, представиха България в този важен проект за сближаване между отделните образователни системи в рамките на Европейския съюз.

За своята презентация на английски език нашите ученици бяха отличени на първо място от международното жури.

Продължаваме да осигуряваме на учениците ни нови възможности за тяхното развитие.

16.11.2022

От 16 до 22.10.2022 г. група от нашето училище взе участие в работата на мобилност по международен образователен проект по европейската програма „Еразъм +“ в град Biecz, Полша, който ние спечелихме за реализация в периода 2020-2023 г. Освен нас, които представлявахме България, и домакините от  Szkola Podstawowa nr. 2 im. Waclawa Potockiego w Bieczu (https://sp2biecz.pl/), другите две партньорски училище в този проект са Agrupamento de Escolas Morgado de Mateus – Vila Real, Португалия (http://www.aemm.pt/), както и Liceo Classico, Scientifico e delle Scienze Umane Bonaventura Cavalieri – Verbania, Италия (https://www.liceocavalierivb.edu.it/)

Групата от 149 СУ „Иван Хаджийски“ беше в състав г-н Крум Крумов – училищен психолог, г-жа Таня Петрова – училищен логопед, както и учениците Лиляна Трендафилова – VІІІ „а“ клас, Юлиян Петров – ІХ „а“ клас, Валентин Александров и Мирослав Игнатов от ХІ „а“ клас. Те участваха пълноценно със своя презентация и активна дейност във всички мероприятия, които бяха част от програмата на обмена. По този начин за пореден път беше затвърдено високото ниво на компетентност на нашите ученици и много добрата степен на владеене на английски език, който е единствения работен език по проекта.

Предстои още една мобилност по същия проект, която ще се проведе в Португалия през пролетта на следващата година и в която също ще вземе участие група от нашето училище.

НОВА ПЛОЩАДКА ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО

16.11.2022 

От днес 149 СУ "Иван Хаджийски" разполага с открита площадка за обучение на по-малките ученици на правилата на безопасното движение. Имаме и необходимата преносима симулационна техника - светофари, пътни знаци и други, които ще ни помогнат да пресъздаваме все по-близка до реалната обстановка и да помогнем на децата да се предпазват от пътни инциденти.

Средствата за придобивката са от спечелен от нас проект по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", Модул 5 „Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата“.

11.11.2022

На 05 и 06.11 2022 г. в "Дом на юриста" в София се проведе Национално състезание по медиация за студенти. Като гости присъстваха представители на Върховния апелативен съд, Софийски градски съд, Софйиска адвокатска колегия, Национална асоциация на медиаторите в България, Българското национално радио и др.

Учениците от 149 СУ, които изучават медиация под ръководството на г-н Цветан Манчев, се включиха не само като наблюдатели, а бяха част от организационния екип, за което получиха аплодисментите на цялата зала. Организаторите и гостите се съгласиха, че бъдещето на медиацията в България е изучаването в гимназиален етап и дадоха за пример именно нашето 149 СУ "Иван Хаджийски", в което тя се изучава като част от иновацията ни.

Поздравления и адмирации за всички наши ученици, които участваха в националното състезание!

10.11.2022

От 10 до 14 октомври група от 149 СУ участва в международна образователна моблиност по европейската програма "Еразъм +" в град Kahramanmaras, Турция. Темата на проекта е запознаване с културните особености и образователната система на страните-партньори. Работният език на всички дейности е английски.

Българските ученици Йоан Бенгарски (ХІІ "а" клас), Васил Коев (ХІІ "а" клас) и Александър Ибишев (Х "а" клас") изнесоха презентация за ролята на учителите в процеса на приобщаващо образование. В учителските панели участие взеха г-жа Людмила Василева - директор и г-н Стефан Иванов - заместник-директор на 149 СУ.

Българската група подари на г-н Ворал Гок, директор на училището-домакин специално издадена книга на английски език за ролята на българския хан Тервел като спасител на Европа от арабското нашествие в началото на VІІІ век.

Работата по проекта ще продължи.

09.11.2022

От трети до осми октомври 2022 г. група от нашето училище беше на посещение в гр. Витербо и Рим, Италия, по проект Еразъм + 2020-1-PL01-KA229-081719 - Wake up your School – become an active citizen!

Българското участие отново беше на най-високо ниво с редица усвоени нови знания и умения относно активното европейско гражданство.

Съставът на групата ни: г-жа Людмила Василева - директор, г-жа Антония Ваклинова - старши учител по английски език, както и дванадесетокласниците от 149 СУ Ваня Бакърджиева, Никол Сальова, Светлана Иванова, Синтия Балабанова, Силвия Серафимова, Гергана Байрактарова, Иван Лесев и Иван Иванов.

Продължаваме да правим най-доброто за нашите ученици!

16.09.2022

149 СУ „Иван Хаджийски“ – София обявява процедура за провеждане на конкурс за избор на изпълнители на извънкласни дейности съгласно Правила за осъществяване на извънкласни дейности в общинските училища на територията на Столична община, приети с Решение №136 по Протокол№ 30 от 06.04.2017 г., допълнени с решение №118 по Протокол №49 от 15.03.2018 г. от Столичен общински съвет.

Извънкласните дейности, за които училището организира избор на външни изпълнители (І-ІV клас), са утвърдени с решение на Педагогическия съвет по Протокол № 9 от заседание на 30.06.2022 г., не са получени предложения за тях при предишната процедура и са както следва:

 

-      КАРАТЕ;

-      ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА.

 

Право на участие в конкурса имат физически или юридически лица, които имат професионална компетентност или опит в съответната сфера на по-малък от 3 години.

Срокът за подаване на документи в канцеларията на училището по отделните позиции е от 08.00 ч. на 19.09.2022 г. до 15.00 ч. на 23.09.2022 г.

Обявата за конкурсната процедура се залепва на входната врата на училището, както и се качва в сайта му – www.149suih.org.

 

1. Необходими документи за участие в конкурса:

1.1.Заявление за участие;

1.2.Заверено от участника копие на документа за регистрация или единен идентификационен код /ЕИК/, когато участникът е юридическо лице или едноличен търговец, а когато е физическо лице - копие от документ за самоличност. Когато не е посочен ЕИК, участниците са длъжни да представят удостоверение за актуално състояние - оригинал или заверено копие. Участник, който е сдружение с нестопанска цел следва да представи съдебно решение за регистрация и заверено копие от устава /устройствения правилник/ на дружеството;

1.3.Декларация на основание чл. 220, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, че педагогическият специалист не е извършвал срещу заплащане обучение или подкрепа през предходната учебна година по смисъла на чл. 178, ал. 1, т. 2 - 7 и 14 и чл. 187, ал. 1, т. 2 и 4 на ученици, с които работи в училището, ако това заплащане е от името и за сметка на учениците и техните родители, включително със средства от настоятелството. Декларацията се изготвя и попълва от кандидата;

1.4.Валидно свидетелство за съдимост за всеки един преподавател;

1.5.Референции от институции и организации, доказващи качеството на определената извънкласна дейност - до 10 на брой. Изискването не се прилага за новорегистрирани фирми.;

1.6.Проект на договор, в който се попълват данните на кандидата и се подписва от него;

1.7. Списък с имената на всички педагогически специалисти, които ще осъществяват определената извънкласна дейност в съответното училище;

1.8.Документи, удостоверяващи професионалната квалификация и педагогическата правоспособност на преподавателите за определената извънкласна дейност - дипломи, удостоверения, сертификати и др.;

1.9.Документи, удостоверяващи професионалния опит на преподавателите, които ще осъществяват определената извънкласна дейност в съответното училище - копия на трудова книжка, служебна книжка, осигурителна книжка, удостоверение от НОИ;

1.10.      Програма за обучение на учениците в определената извънкласна дейност, която да е представена на български език;

1.11.      Индивидуална цена на обучение на ученик за 1 астрономически час за определената извънкласна дейност;

1.12.      Социална отговорност - процент ученици от група, които ще ползват безплатно определената извънкласна дейност;

1.13.      Срок, за който ще бъде предоставена определената извънкласна дейност, но не по-дълъг от 3 учебни години.

2. Критерии за оценка на офертите:

2.1.Степен на квалификация на преподавателите, които ще осъществяват определената извънкласна дейност в съответното училище, доказана с посочените в чл. 9, ал. 8, буква „б" - максимален брой точки 25. Максималният брой точки се образува по следните показатели:

- за степен бакалавър - 5 т.;

- за степен магистър - 10 т.;

- за наличие на допълнителна професионална квалификация в областта на определената извънкласна дейност /професионално-квалификационна степен, специализирани курсове и обучения, специализации, следдипломни квалификации, доктор и др. научни степени/ - 15 т.

Забележка: Максималният брой точки по този критерий е сбор от точките за степен на образование и допълнителна професионална квалификация.

2.2.Професионален опит на преподавателите, които ще осъществяват определената извънкласна дейност в съответното училище, доказан с посочените в чл. 9, ал. 8, б. „в” документи - максимален брой точки 25. Максималният брой точки за професионален опит се образува по следните показатели:

- при липса на професионален опит - 5 т.;

- до 3 години - 15 т.;

- - над 3 години - 25 т.

2.3.Програма за обучение на учениците в извънкласната дейност, която да е представена на български език - максимален брой точки 20. Максималният брой точки се образува по следните показатели:

а) Ясно формулирани цели и определена връзка със съдържанието на образователното направление - 10 т.;

- при несъответствие - 0 точки;

- при непълно съответствие - 5 точки;

- при пълно съответствие - 10 точки;

б) Очакваните резултати са постижими за съответната възрастова група - 10 т.;

- при несъответствие - 0 точки;

- при непълно съответствие - 5 точки;

- при пълно съответствие - 10 точки;

2.4.Индивидуална цена за обучение на ученик – максимален брой точки 20, който се определя по следната формула:

Най-ниската предложена цена

х 20

Брой точки = ____________________________________________

 

Цената, предложена в офертата на участника

 

 

2.5.Социална отговорност – максимален брой точки 10

Максималният брой точки се образува по следните показатели:

- 10 %, които ще ползват безплатно ИД - 5 т.;

- 20 %, които ще ползват безплатно ИД - 10 т.

2.6.Максималният брой точки по всички критерии е 100.

3. В комисията участват представители на училището, на Училищното настоятелство и/или на Обществения съвет. При необходимост член на комисията може да бъде и външен експерт - специалист в съответното образователно направление. При отваряне на пликовете имат право да присъстват съответното физическо лице, а за юридическите лица - управителят на фирмата-кандидат, или упълномощено от него лице - за определената извънкласна дейност. Всички документи, които се намират в плик „А" и в плик „Б" се подписват на всяка страница от двама члена на комисията и от съответното физическо лице, а за юридическите лица - от управителя на фирматакандидат, или от упълномощено от него лице. Кандидат или негов представител присъстват само при отваряне на пликовете и подписване на документите. Останалата част от работата на комисията протича в закрити заседания.

4. Ако за участие в конкурса няма постъпили оферти за определената извънкласна дейност, срокът за подаване на оферти се удължава с 5 работни дни. Информацията за удължаване на срока се поставя на видно място в сградата на училището и на интернет-страницата на училището.

5. Ако за участие в конкурса, и след удължаване на срока по ал. 4 няма подадени оферти или е подадена само една оферта, комисията провежда конкурса или го прекратява със заповед на директора на училището.

6.   Документите за участие в конкурса се поставят в два отделни плика.

- В плик А се поставят документите от чл. 5.1. до 5.6. включително на настоящите правила;

- В плик Б се поставят документите от 5.7. до 5.13. включително на настоящите правила;

- Двата плика се поставят в един голям, бял и запечатан плик, който се входира в съответното училище;

- При подаването пликовете се номерират по реда на тяхното постъпване, като върху всеки един от тях се поставя наименованието/името на кандидата, определената извънкласна дейност, входящ номер, с посочени дата, месец, година и час;

- Комисията не допуска до участие в конкурса кандидат, които не е представил някои от посочените документи;

7. Класирането на участниците се извършва съгласно обявените критерии.

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Стотици ученици, родители и учители участваха в тържественото откриване на новата учебна 2022/2023 г. Директорът на 149 СУ "Иван Хаджийски", г-жа Людмила Василева, приветства множеството, от което най-развълнувани бяха четирите паралелки първокласници, които за първи път прекрачиха прага на училището.

Гости на церемонията бяха г-н Любомир Донев - Секретар на район "Овча купел", г-н Станислав Георгиев - представител на РУО - София-град и директори на детски градини от района.

Ученици от нашето училище бяха подготвили програма, водещите и почетния караул знаменосци също бяха важна част от тържеството.

На добър час на всички - за здрава и успешна година!

От 18.06 до 23.06 вкл. ученици от III , IV и V клас бяха на ученически лагер в гр.Царево по НП "Отново заедно" !

Днес /15.06.2022г./ на тържествена церемония в нашето училище прекрасните ни четвъртокласници получиха удостоверения за завършен начален етап на основно образование, връчени им лично от г-жа Людмила Василева - Директор на 149 СУ "Иван Хаджийски". Тя поздрави учениците и техните класни ръководители - г-жа Веска Начева, г-жа Светлана Георгиева и г-жа Теодора Асенова с успешното завършване на 4-ти клас и високите резултати постигнати на НВО! Весело и щастливо лято, мили деца!

След 2 години прекъсване на Ученическите игри в сряда, 11.05.  в турнира по футбол учениците от 149 СУ (5б, 6б,6а,7б класове) успяха да се класират на 2 място след победа в 1-мач срещу НУКК с 4-1 и загуба в последните минути срещу НСУ "София"! 

На 12.05. пък, на състезанията по баскетбол също записахме разгромна

 победа и загуба само с една точка разлика!


Благодарим на учениците за силната и сърцата игра и на подготвилия ги г-н


 Самуил Захариев, учител по ФВС!

УЧАСТИЕ НА НАША ГРУПА В ЛАТВИЯ ПО ПРОЕКТ НА ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ +“


От 25-и Април до 1 май 2022 г. в град Резекне, Латвия, група от 149 СУ „Иван Хаджийски“ участва в мобилност по проект Еразъм + 2019-1-ES01-KA229-065579. Наши представители бяха инж. Яник Мицев – заместник-директор по АСД, г-жа Татяна Рангелова – главен учител за прогимназиален и гимназиален етап, както и учениците от Х „а“ клас Божана Цветкова, Василена Стоянова, Калина Тотева, Лора Кръстанова, Илия Павлов и Георги Фърчалов.

Темата на работата бяха природните науки – биология и химия, имаше и образователно пътуване до столицата Рига.

След завършването на дейността всички участници получиха международни сертификати.

Продължаваме да работим активно по европейски образователни проекти, за да осигурим най-доброто на нашите ученици!

УЧАСТИЕ В МОБИЛНОСТ В ГРАД ГРИФИЦЕ, ПОЛША

В началото на април група от 149 СУ "Иван Хаджийски" участва в в моблност по програма "Еразъм +". Домакини бяха координаторите от Liceum Ogolnoksztalcace z Oddzialami Dwujezycznymi im. Boleslawa Chrobrego w Gryficach – Gryfice, Poland, а гостуващи училища - 149th School Ivan Hadjiiski - Sofia, Bulgaria; OSU "Mirko Mileski" – Kicevo, Republic of North Macedonia; IIS Francesco Orioli – Viterbo, Italy.

Темата беше гражданското включване и активното европейско гражданство.

Нашите представители представиха своя презентация, както и участваха пълноценно във всички дейности по едноседмичната мобилност.

Групата ни беше в състав: инж. Яник Мицев - заместник-директор АСД, г-жа Надя Главшин - старши учител по биология и химия, както и учениците Виолета Никитова и Елеонора Тошева от 9 "а" клас и Николай Николов и Калоян Тодоров от 11 "а" клас.

Продължаваме активната си дейност по международни проекти, за да дадем най-доброто на нашите ученици!

ПЪРВИ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПО ВЪВЕЖДАНЕ НА МЕДИАЦИЯТА 

30.06.2021

Днес бяха връчени удостоверения за завършилите ученици от 10 "а" клас на 149 СУ "Иван Хаджийски" за успешно преминато обучение по „Основи на медиацията“ през учебната 2020/2021 година.

 

   149 СУ "Иван Хаджийски" и Център за разрешаване на спорове, проведоха за първи път в България учебен курс по „Основи на медиацията“. През цялата учебна 2020/2021 година, учениците бяха обучавани от професионален медиатор и програма, създадена от „Център за разрешаване на спорове“. Учебната програма е адаптирана за обучение на ученици от гимназиален етап на образование, като има за цел да се повиши емоционалната им интелигентност, да се намали агресията в училище, учениците да развият своите комуникативни и социални умения. 


Удостоверенията бяха връчени от Директора на училището г-жа Людмила Василева и директора на „Център за разрешаване на спорове“ - адвокат Албена Комитова.

 

   По време на обучението по медиация, учениците преминаха през много положителни и вълнуващи истории, съумявайки да решат конфликти, които съществуваха в класа – между ученици, между ученици и учители. Те развиха своите умения за разрешаване на различни спорове и убеждението, че всеки проблем има решение, стига да се използва правилния инструмент.

 

149 СУ "Иван Хаджийски" е одобрено за иновативно училище с решение №472 от 09.07.2018 г. на Министерски съвет на Република България и с тази учебна програма, която се провежда за първи път в България доказва основанието за своя статут.

 


   „Център за разрешаване на спорове“ продължава със своите усилия и програми за популяризирането на медиацията, като съвременен и доказано ефективен способ за алтернативно разрешаване на спорове.

НОВ ПРОЕКТ, СПЕЧЕЛЕН ОТ ПАРТНЬОРСКА МРЕЖА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ С УЧАСТИЕТО НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ +"

05.05.2021

8 международни партньори от 6 държави - Италия, Германия, Румъния, България, Белгия и Нидерландия работят заедно в проект, целящ да деконструира стереотипите чрез изкуството.

#REGENERART официално стартира. В нея ще участват 100 учители, 2000 ученици и 25 артисти за две години, за да оформят по-приобщаващо общество, без насилие и дискриминация, основана на пол. Проектът има за цел да деконструира стереотипите, които през вековете са се възпроизвеждали и чрез изкуството, чрез преосмисляне на някои произведения на изкуството по творчески и иновативен начин, както и разработване на нови за насърчаване на равенството между половете и предотвратяване на насилието над жени.

По този начин изкуството се превръща в инструмент за четене на реалността, увеличаване на критичното мислене и насърчаване на приобщаването и социалната справедливост.

Координатор на проекта е Fondazione Pangea Onlus (Италия), партньори са University of Utrecht (Нидерлания) с техния проект MOED (www.moed.online), Frauenmuseum Berlin (Германия), Associazione Domna (Италия), 149 СУ "Иван Хаджийски" (София, България), Liceu de Arte Dinu Lipatti (Румъния), IIS Tommaso Salvini (Италия), Inforef (Белгия).

Проект, съфинансиран от програма „Еразъм +“ на Европейския съюз 2020-1-IT02-KA227-SCH-094954.

Проектът беше оценен високо и е качен на страницата на Европейската комисия - https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2020-1-IT02-KA227-SCH-094954

ОТКРИТ УРОК ПО РЕЛИГИЯ В 4 КЛАС  

11.03.2021 

Днес, 11.03.2021 г., в 149 СУ „Иван Хаджийски“ се проведе открит урок по Религия (Християнство-Православие) на тема „Десетте Божи заповеди – ключ към добротата“.

Урокът беше проведен с учениците от ІV "а" клас от г-н Стефан Т. Иванов, заместник-директор и учител по История и Религия.

Предмет „Религия (Християнство-Православие)" се изучава като факултативен учебен час в рамките на иновативния учебен план за начален етап, според който се обръща специално внимание на религията, обичаите, бита, народните песни и танци на българите.

Гости на урока бяха г-жа Ваня Станчева – старши експерт в Регионално управление на образованието – София град, г-жа Галя Асенова – Главен учител за Начален етап в училището, г-жа Надежда Ихтиманска – класен ръководител на ІV „а“ клас, г-жа Емилия Йотова – учител в ЦОУД, както и други учители. Въпреки големия интерес, с оглед пандемичната обстановка, не присъстваха родители.

Г-жа Станчева приветства отличната подготовка и подари на всички по една Библия за деца.

След като цитираха Божите заповеди и обясниха в контекста на съвремието тяхното значение, учениците демонстрираха новите си знания и умения, придобити през последната учебна година по предмета.

Накрая всички присъстващи изпяха заедно песента по стихове на Иван Вазов – „Молитва“, която са пеели в училище и техните прадядовци и прабаби („Дядо Господи, прости ми, моля ти се от душа“).

НОВ УСПЕШНО ЗАЩИТЕН ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ +"  

10.03.2021 

Въпреки трудностите, свързани с пандемията, нашето училище продължава да разширява международната си дейност с цел да осигури на своите ученици и преподаватели нови контакти, знания и умения, които да им бъдат от полза в бъдещата дейност.

Мрежа от няколко организации успешно защитихме проект по програма "Еразъм +" КА227. Темата е на проекта е изследване на феномена и намиране на успешни модели на поведение с цел намаляване на дискриминацията на жените и нетърпимост към насилието. Заедно ще направим анализ на темата и ще произведем като продукт достъпен на всички европейски езици електронен курс.

Проектът ще се реализира от април 2021 до април 2023 г.

Координатор е организация от Милано, Италия, а партньори сме както следва:

1. 149 СУ "Иван Хаджийски", София, България;

2. Музей на жената, Берлин, Германия;

3. Университета в Утрехт, Нидерландия;

4. НПО от Лиеж, Белгия;

5. Средно училище от Рим, Италия;

6. Средно училище от Питещ, Румъния;

7. Организация от Падова, Италия.

ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ 113 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАТРОНА НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ

13.10.2020 

Днес отбелязваме 113 години от рождението на патрона на нашето училище - финият познавач на българския бит и душевност Иван Хаджийски!

 

"България трябва да стане богата, благоденстваща и щастлива, но – за всички. Тогава целият български народ ще разгърне скритите си сили и ще си създаде в новата история място и участ, каквато заслужават неговият устрем, неговите амбиции, неговото трудолюбие и неговата прекрасна земя. Той ще стане тъй велик и уважаван, какъвто е бил и в миналото. Въпросът е: как да стане това?"

 

(из "Оптимистична теория за нашия народ")


България завоюва 17 титли и 39 медала

02.09.2019 

В периода от 23.08. до 01.09.2019 г. в Гьор, Унгария, се проведе Европейско първенство по Кикбокс за деца и юноши, в което участваха 1991 състезателя от 39 държави, състезаващи се в 255 категории. България се представи изключително успешно и завоюва 17 титли и 39 медала. Състезателите на СК Масару, който работи с деца от 149 СУ, завоюва 8 златни, 3 сребърни и 4 бронзови медала, а Андреа Илиева, ученичка в VІІ "а" клас на 149 СУ "Иван Хаджийски" спечели престижното второ място в състезанието в категория Point Fighting -32 кг, девойки младша възраст (13-15г.) и донесе у дома сребърен медал. Честито! 

Запознаване с магията на Родопа планина

26.11.2018

Днес в нашето училище се проведе открит урок за запознаване с гайдата, родопските народни песни и носии. 

Пред повече от сто ученици г-жа Красимира Чуртова показа тънкостите на този традиционен народен инструмент, позволи на няколко деца да направят първите си опити да посвирят на него, а всичко завърши с общо хоро във форума на училището.

Гост ни беше и г-жа Гал. Калоферова - автор на учебника по музика, по който учат нашите ученици от І до ІІІ клас.

Нашето училище - посланик на Европейския парламент

26.09.2018 

Благодарение на добре подготвената кандидатура и на показания искрен интерес към работата на Европейския парламент, а и на Европейския съюз като цяло, нашето 149 СУ "Иван Хаджийски" беше избрано за едно от малкото български училища, които ще бъдат част от Програмата за училища-посланици на Европейския парламент през учебната 2018/2019 година.

Сформираният екип в училището ни от старши посланици (учители) и младши посланици (ученици) ще организира поредица от събития и инициативи сред училищната общност за популяризиране работата на Европейския парламент, за запознаване с европейските ценности като цяло, както и за мотивиране на младите хора за бъдеща гражданска активност. На някои от събитията ще присъстват български евродепутати и служители на Представителството на Европейския парламент в София.

В края на годината училището ни ще бъде сертифицирано като "Училище-посланик на Европейския парламент". 

Най-добрите посланици на Европейския парламент в училищата ще бъдат поканени да посетят лично и да се запознаят с дейността на европейския законодателен орган в град Брюксел, Белгия. 

Продължаваме да правим най-доброто за нашите ученици, за да бъдат те знаещи, можещи и активни граждани, които успяват в живота!