Новини

НА ВНИМАНИЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ И РОДИТЕЛИТЕ

 

Уведомяваме Ви, че съгласно решение на Педагогическия съвет на 149 СУ „Иван Хаджийски“ от началото на Втория учебен срок на 06.02.2023 г. всички паралелки от прогимназиален и гимназиален етап (класовете от 5 до 12 включително) преминават на кабинетна система на обучение. Това означава, че стаите и кабинетите ще бъдат по предмети, а учениците няма да имат собствена стая на класа, защото ще ходят в кабинета по съответния предмет. Ето разпределението на кабинетите по предмети:

каб.4А - В. Манолова

каб.16 - Л. Петрова

каб.17 - К. Ангелов + ЧК VІІ а кл

каб.18 - Е. Ненчева

каб.19 - Л. Василева, Ст. Т. Иванов, Р. Петрова

каб.20 - Н. Главшин

каб.21 - Е. Тупарова

каб. 22 - К. Дамянов, М. Механджиева

каб.23 - В. Иванов

каб.24 - Т. Рангелова, Цв. Манчев

каб.25 - А. Златкова + ЧК VІ б клас

каб.28 - А. Ваклинова, Н. Лалчева

каб.29 - В. Велков

каб.30 - В. Филипова, Ф. Димитрова

каб.33 - Н. Георгиева

каб.34 - В. Йосифова

каб.35 - Сп. Маринов

 

Седмичното разписание по паралелки за Втория срок на учебната 2022/2023 година ще намерите като отворите прикачения файл под публикацията.

Седмично разписание за II срок, за учебната 2022_2023 г.

ВАЖНО!

Уведомяваме родителите на всички паралелки от І, ІІ, ІІІ, ІV, VІІІ, ІХ, Х, ХІ и ХІІ класове, че на 19.01.2023 г., четвъртък, от 18.00 ч. в съответните класни стаи ще се проведе родителска среща. Родителската среща за петите, шестите и седмите класове, вече се проведе и затова за тях сега не се предвижда.

Присъствието на родителите е желателно!


ВАЖНО!


КОЛЕДАРИ НАРИЧАТ ЗА БЕРЕКЕТ И ЗДРАВЕ В 149 СУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ“

 

Младите коледари от І "а" клас с класен ръководител г-жа Веска Начева отправиха своята благословия към директора и всички учители и ученици на 149 СУ "Иван Хаджийски" в навечерието на големия празник Рождество Христово.

 


КОЛЕДЕНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ 149 СУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ“

Във вторник, 20 декември, учениците от ІІІ "б" и ІІ "а" класове на 149 СУ "Иван Хаджийски" представиха на театралната сцена на Нов Български Университет пред своите родители, учители и гости театралните постановки "Дядовата ръкавичка" и "В очакване на Коледа". Мартин от ІІІ "в" клас поздрави многобройната публика с невероятно изпълнение на специално подбрани песни.

БЛАГОДАРИМ на техните учители - г-жа Калина Дабкова, г-жа Емили Митева, г-жа Надежда Ихтиманска, г-жа Весела Йолова, г-жа Ина Радева, учител по хореография и разбира се - на неуморната г-жа Галя Асенова - учител по актьорско майсторство - за техния всеотдаен труд и прекрасни резултати!

 ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!


ЕКСКУРЗИЯ НА ПЕТОКЛАСНИЦИТЕ ДО С. ДОЛНА ДИКАНЯ И "ФЕРМАТА"

 

Учениците от петите класове с класни ръководители г-жа Веселина Манолова, г-жа Елена Тупарова и г-н Веселин Иванов посетиха с. Долна Диканя и се забавляваха на мястото, където е заснет телевизионният формат "Фермата". Домакините им показаха как се меси коледна питка и как се поддържа стопанство в една съвременна ферма. На тържеството се появи и дядо Коледа, който направи празника пълен.


19.12.2022

Мили приятели, уведомявам Ви, че на сайта на училището е публикуван пилотният брой на новият дигитален училищен вестник "В час с нас".

Заповядайте да го разгледате!

Проектът е резултат на съвместните усилия на инициативни ученици от XI "а" клас, под ръководството на техния ръководител. 

КОЛЕДЕН БАЗАР

От днес е открит традиционният Коледен базар с ръчно изработени от нашите ученици сувенири, картички и др.

Духът на доброто отново завладя училищното фоайе в навечерието на Рождество Христово!


 


ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИ ПОДГОТВЯТ КОЛЕДНИ БЛАГОТВОРИТЕЛНИ ПАКЕТИ

В петък, 16.12.2022 г. около 40 ученици четвъртокласници от 149 СУ "Иван Хаджийски", в дискусия за доброто и благотворителността, разгърнаха идеите си за това кой се нуждае от нашата помощ, как можем да сме полезни и на близките си, и на училището, и на общността си.

Заедно с представители на фондация "Деца на България" обсъдихме стойността на един пакет - материална и нематериална - и подготвихме със закупени от тях материали 60 пакета за благотворителност на самотни хора в навечерието на Рождество Христово.

Част от кампании на Ясен Николов за развитие на култура на етика, добра воля, лидерство и интегрална интелигентност.

Гостите благодариха на ръководството на 149 СУ и на учителите на четвъртите класове за успешното сътрудничество, което датира от няколко години!

ФДБ беше представена от екип в състав: Теодора Иванова, Веселина Рангелова и Анастасия Панайотова.

 


ПОВЕЧЕ ОТ ТРИСТА НОВИ КНИГИ В УЧИЛИЩНАТА БИБЛИОТЕКА НА

 149 СУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ“

 

Ръководството на 149 СУ "Иван Хаджийски" закупи над триста нови книги за училищната библиотека по списък със заглавия, изготвен от наши начални учители и такива по Български език и литература в прогимназиален етап на обучение (5-7 клас).

Работим и по осигуряване на безжична връзка с дигиталните ресурси на Столична библиотека през персонални компютри, разположени в самата училищна библиотека.

Продължаваме да правим най-доброто за нашите ученици!

 


УЧАСТИЕ НА УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ 149 СУ В МОБИЛНОСТ ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ +" В ГРАД МЕСИНА, СИЦИЛИЯ, ИТАЛИЯ

От 21 до 25 ноември 2022 г. се проведоха работните дни по мобилност на ученици и учители - част от проект 2020-1-NO01-KA229-076414 - Lets embrace everybody на европейската образователна програма "Еразъм +". Домакин беше училище от град Месина, острав Сицилия, Италия, а гости - групи от училища от България (149 СУ "Иван Хаджийски", София), Норвегия (град Нордбихаген), Понта Делгада (Азорски острови, Португалия), Орадя (Румъния) и Караманмараш (Турция).

Българската група беше в състав: г-жа Людмила Василева - директор, г-жа Татяна Рангелова - Главен учител за прогимназиален и гимназиален етап на обучение, както и ученичките Катрин Пашалийска от ХІ "а" клас, Магдалена Лазарова и Симона Петрова от ХІІ "а" клас.

Всички участници участваха в подготвените обучения за образователните и културни модели на партньорските държави, спортни и туристически дейности, а в края на събитието получиха официални сертификати за придобитите нови знания и умения.

През пролетта продължаваме с участията си по проекти на програма "Еразъм +" защото вярваме, че това прави нашите ученици по-креативни и информирани.


СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми родители, 

Уведомяваме Ви, че на 15.12.2022 г. /четвъртък/ ще се проведе родителска среща  за 5а, 5б, 5в, 6а, 6б, 7а, 7 б класове. Място на провеждане - класните стаи на паралелките.

ЗАБЕЛЕЖКА: За учениците от останалите класове ще има родителска среща през януари месец, като допълнително ще Ви уведомим за дата, час  и място на провеждане.


29.11.2022

От 14 до 18 Ноември 2022 г. в Румъния, в градовете Яш и Хърлау се състоя мобилност по проект „Еразъм +“ 2020-1-RO01-KA229-079994 - Together we learn better. Inclusive schools for quality education in European context.

Партньори по проекта на 149 СУ „Иван Хаждийски“, което представлява България в него са училища от град Хърлау, Румъния; град Кавадарци, Република Северна Македония; град Катания, Италия; град Истанбул, Турция и град Хераклион, остров Крит, Гърция.

Нашата група беше в състав г-жа Валентина Филипова – учител по информационни технологии, г-жа Марина Механджиева – учител по английски език, както и учениците от VІІ „а“ клас Сианна Иванова, Ниа Василева, Благовест Антов и Давид Лебедев.

Като активни участници във всички предвидени в програмата на мобилността дейности и автори на специална презентация, българските ученици бяха отличени със специални грамоти и сертификати за получените нови знания и умения.

Цялата дейност на проекта е на английски език, който е работен за всички участници.

Работата ни по редица европейски образователни проекти продължава, защото искаме да осигурим най-доброто за нашите ученици!

ИЗЛОЖБА НА СНЕЖНИ ЧОВЕЧЕТА В

149 СУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ“

Изложба на учениците от IV "Б" клас от прекрасни ръчно изработени  снежни човечета. Поздравления за младите таланти и техните учители - Христо Иванов и Кремена Севова!


УСПЕШНО УЧАСТИЕ НА ГРУПА В ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“ В КАТАНИЯ, СИЦИЛИЯ, ИТАЛИЯ

 

От 23 до 29 октомври 2022 г. в град Катания, Сицилия, Италия, група от 149 СУ "Иван Хаджийски" участва в мобилност по проект на европейската образователна програма "Еразъм +". Г-жа Людмила Василева - директор, г-н Стефан Иванов - заместник-директор, както и учениците от ІХ "а" клас Денис Димитров, Мартин Райчев, Калина Андонова и Борислава Хаджийска, представиха България в този важен проект за сближаване между отделните образователни системи в рамките на Европейския съюз.

За своята презентация на английски език нашите ученици бяха отличени на първо място от международното жури.

Продължаваме да осигуряваме на учениците ни нови възможности за тяхното развитие.

 

 


ПЪРВА НАГРАДА ОТ КОНКУРСА "БОГ Е ЛЮБОВ"

17.11.2022

Днес ученикът от ІІІ "а" клас на 149 СУ "Иван Хаджийски" Димитър Илиев получи лично от директора на училището г-жа Людмила Василева своята грамота за извоюваното от него първо място за рисунка в Двадесетия национален конкурс "Бог е любов".

Пожелаваме му от сърце нови успехи!

16.11.2022

От 16 до 22.10.2022 г. група от нашето училище взе участие в работата на мобилност по международен образователен проект по европейската програма „Еразъм +“ в град Biecz, Полша, който ние спечелихме за реализация в периода 2020-2023 г. Освен нас, които представлявахме България, и домакините от  Szkola Podstawowa nr. 2 im. Waclawa Potockiego w Bieczu (https://sp2biecz.pl/), другите две партньорски училище в този проект са Agrupamento de Escolas Morgado de Mateus – Vila Real, Португалия (http://www.aemm.pt/), както и Liceo Classico, Scientifico e delle Scienze Umane Bonaventura Cavalieri – Verbania, Италия (https://www.liceocavalierivb.edu.it/)

Групата от 149 СУ „Иван Хаджийски“ беше в състав г-н Крум Крумов – училищен психолог, г-жа Таня Петрова – училищен логопед, както и учениците Лиляна Трендафилова – VІІІ „а“ клас, Юлиян Петров – ІХ „а“ клас, Валентин Александров и Мирослав Игнатов от ХІ „а“ клас. Те участваха пълноценно със своя презентация и активна дейност във всички мероприятия, които бяха част от програмата на обмена. По този начин за пореден път беше затвърдено високото ниво на компетентност на нашите ученици и много добрата степен на владеене на английски език, който е единствения работен език по проекта.

Предстои още една мобилност по същия проект, която ще се проведе в Португалия през пролетта на следващата година и в която също ще вземе участие група от нашето училище.

НОВА ПЛОЩАДКА ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО

16.11.2022 

От днес 149 СУ "Иван Хаджийски" разполага с открита площадка за обучение на по-малките ученици на правилата на безопасното движение. Имаме и необходимата преносима симулационна техника - светофари, пътни знаци и други, които ще ни помогнат да пресъздаваме все по-близка до реалната обстановка и да помогнем на децата да се предпазват от пътни инциденти.

Средствата за придобивката са от спечелен от нас проект по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", Модул 5 „Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата“.

На 14.11.2022 г. представителен отбор от наши четвъртокласници - Борислав Кръстев, Борис Суролейски, София Герашка, Михаил Гоцев, Ивайла Рангелова и Георги Добренов взе участие в състезанието "Златната ябълка" по Българското национално радио.

Нашите състезатели се представиха ОТЛИЧНО и се върнаха с много награди. Госпожа Василева поздрави учениците за успеха!

11.11.2022

На 05 и 06.11 2022 г. в "Дом на юриста" в София се проведе Национално състезание по медиация за студенти. Като гости присъстваха представители на Върховния апелативен съд, Софийски градски съд, Софйиска адвокатска колегия, Национална асоциация на медиаторите в България, Българското национално радио и др.

Учениците от 149 СУ, които изучават медиация под ръководството на г-н Цветан Манчев, се включиха не само като наблюдатели, а бяха част от организационния екип, за което получиха аплодисментите на цялата зала. Организаторите и гостите се съгласиха, че бъдещето на медиацията в България е изучаването в гимназиален етап и дадоха за пример именно нашето 149 СУ "Иван Хаджийски", в което тя се изучава като част от иновацията ни.

Поздравления и адмирации за всички наши ученици, които участваха в националното състезание!

10.11.2022

От 10 до 14 октомври група от 149 СУ участва в международна образователна моблиност по европейската програма "Еразъм +" в град Kahramanmaras, Турция. Темата на проекта е запознаване с културните особености и образователната система на страните-партньори. Работният език на всички дейности е английски.

Българските ученици Йоан Бенгарски (ХІІ "а" клас), Васил Коев (ХІІ "а" клас) и Александър Ибишев (Х "а" клас") изнесоха презентация за ролята на учителите в процеса на приобщаващо образование. В учителските панели участие взеха г-жа Людмила Василева - директор и г-н Стефан Иванов - заместник-директор на 149 СУ.

Българската група подари на г-н Ворал Гок, директор на училището-домакин специално издадена книга на английски език за ролята на българския хан Тервел като спасител на Европа от арабското нашествие в началото на VІІІ век.

Работата по проекта ще продължи.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА РОМАН В 149 СУ

В понеделник, 07.11.2022 г. във форума на 149 СУ беше представен от автора й - Теодора Георгиева - романът "Бездомник". Пред десетките ученици от гимназиален етап освен авторката говориха г-жа Галя Асенова - заместник-директор, г-жа Людмила Петрова - учител по БЕЛ, г-жа Росица Петрова - старши учител по РЕ и други. След представянето имаше дискусия, на която бяха зададени много въпроси.

С това събитие поставихме началото на нашия литературен клуб, който си поставя за цел да представя периодично нови съвременни творби и автори пред ученици от 149 СУ.

09.11.2022

От трети до осми октомври 2022 г. група от нашето училище беше на посещение в гр. Витербо и Рим, Италия, по проект Еразъм + 2020-1-PL01-KA229-081719 - Wake up your School – become an active citizen!

Българското участие отново беше на най-високо ниво с редица усвоени нови знания и умения относно активното европейско гражданство.

Съставът на групата ни: г-жа Людмила Василева - директор, г-жа Антония Ваклинова - старши учител по английски език, както и дванадесетокласниците от 149 СУ Ваня Бакърджиева, Никол Сальова, Светлана Иванова, Синтия Балабанова, Силвия Серафимова, Гергана Байрактарова, Иван Лесев и Иван Иванов.

Продължаваме да правим най-доброто за нашите ученици!

16.09.2022

149 СУ „Иван Хаджийски“ – София обявява процедура за провеждане на конкурс за избор на изпълнители на извънкласни дейности съгласно Правила за осъществяване на извънкласни дейности в общинските училища на територията на Столична община, приети с Решение №136 по Протокол№ 30 от 06.04.2017 г., допълнени с решение №118 по Протокол №49 от 15.03.2018 г. от Столичен общински съвет.

Извънкласните дейности, за които училището организира избор на външни изпълнители (І-ІV клас), са утвърдени с решение на Педагогическия съвет по Протокол № 9 от заседание на 30.06.2022 г., не са получени предложения за тях при предишната процедура и са както следва:

 

-      КАРАТЕ;

-      ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА.

 

Право на участие в конкурса имат физически или юридически лица, които имат професионална компетентност или опит в съответната сфера на по-малък от 3 години.

Срокът за подаване на документи в канцеларията на училището по отделните позиции е от 08.00 ч. на 19.09.2022 г. до 15.00 ч. на 23.09.2022 г.

Обявата за конкурсната процедура се залепва на входната врата на училището, както и се качва в сайта му – www.149suih.org.

 

1. Необходими документи за участие в конкурса:

1.1.Заявление за участие;

1.2.Заверено от участника копие на документа за регистрация или единен идентификационен код /ЕИК/, когато участникът е юридическо лице или едноличен търговец, а когато е физическо лице - копие от документ за самоличност. Когато не е посочен ЕИК, участниците са длъжни да представят удостоверение за актуално състояние - оригинал или заверено копие. Участник, който е сдружение с нестопанска цел следва да представи съдебно решение за регистрация и заверено копие от устава /устройствения правилник/ на дружеството;

1.3.Декларация на основание чл. 220, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, че педагогическият специалист не е извършвал срещу заплащане обучение или подкрепа през предходната учебна година по смисъла на чл. 178, ал. 1, т. 2 - 7 и 14 и чл. 187, ал. 1, т. 2 и 4 на ученици, с които работи в училището, ако това заплащане е от името и за сметка на учениците и техните родители, включително със средства от настоятелството. Декларацията се изготвя и попълва от кандидата;

1.4.Валидно свидетелство за съдимост за всеки един преподавател;

1.5.Референции от институции и организации, доказващи качеството на определената извънкласна дейност - до 10 на брой. Изискването не се прилага за новорегистрирани фирми.;

1.6.Проект на договор, в който се попълват данните на кандидата и се подписва от него;

1.7. Списък с имената на всички педагогически специалисти, които ще осъществяват определената извънкласна дейност в съответното училище;

1.8.Документи, удостоверяващи професионалната квалификация и педагогическата правоспособност на преподавателите за определената извънкласна дейност - дипломи, удостоверения, сертификати и др.;

1.9.Документи, удостоверяващи професионалния опит на преподавателите, които ще осъществяват определената извънкласна дейност в съответното училище - копия на трудова книжка, служебна книжка, осигурителна книжка, удостоверение от НОИ;

1.10.      Програма за обучение на учениците в определената извънкласна дейност, която да е представена на български език;

1.11.      Индивидуална цена на обучение на ученик за 1 астрономически час за определената извънкласна дейност;

1.12.      Социална отговорност - процент ученици от група, които ще ползват безплатно определената извънкласна дейност;

1.13.      Срок, за който ще бъде предоставена определената извънкласна дейност, но не по-дълъг от 3 учебни години.

2. Критерии за оценка на офертите:

2.1.Степен на квалификация на преподавателите, които ще осъществяват определената извънкласна дейност в съответното училище, доказана с посочените в чл. 9, ал. 8, буква „б" - максимален брой точки 25. Максималният брой точки се образува по следните показатели:

- за степен бакалавър - 5 т.;

- за степен магистър - 10 т.;

- за наличие на допълнителна професионална квалификация в областта на определената извънкласна дейност /професионално-квалификационна степен, специализирани курсове и обучения, специализации, следдипломни квалификации, доктор и др. научни степени/ - 15 т.

Забележка: Максималният брой точки по този критерий е сбор от точките за степен на образование и допълнителна професионална квалификация.

2.2.Професионален опит на преподавателите, които ще осъществяват определената извънкласна дейност в съответното училище, доказан с посочените в чл. 9, ал. 8, б. „в” документи - максимален брой точки 25. Максималният брой точки за професионален опит се образува по следните показатели:

- при липса на професионален опит - 5 т.;

- до 3 години - 15 т.;

- - над 3 години - 25 т.

2.3.Програма за обучение на учениците в извънкласната дейност, която да е представена на български език - максимален брой точки 20. Максималният брой точки се образува по следните показатели:

а) Ясно формулирани цели и определена връзка със съдържанието на образователното направление - 10 т.;

- при несъответствие - 0 точки;

- при непълно съответствие - 5 точки;

- при пълно съответствие - 10 точки;

б) Очакваните резултати са постижими за съответната възрастова група - 10 т.;

- при несъответствие - 0 точки;

- при непълно съответствие - 5 точки;

- при пълно съответствие - 10 точки;

2.4.Индивидуална цена за обучение на ученик – максимален брой точки 20, който се определя по следната формула:

Най-ниската предложена цена

х 20

Брой точки = ____________________________________________

 

Цената, предложена в офертата на участника

 

 

2.5.Социална отговорност – максимален брой точки 10

Максималният брой точки се образува по следните показатели:

- 10 %, които ще ползват безплатно ИД - 5 т.;

- 20 %, които ще ползват безплатно ИД - 10 т.

2.6.Максималният брой точки по всички критерии е 100.

3. В комисията участват представители на училището, на Училищното настоятелство и/или на Обществения съвет. При необходимост член на комисията може да бъде и външен експерт - специалист в съответното образователно направление. При отваряне на пликовете имат право да присъстват съответното физическо лице, а за юридическите лица - управителят на фирмата-кандидат, или упълномощено от него лице - за определената извънкласна дейност. Всички документи, които се намират в плик „А" и в плик „Б" се подписват на всяка страница от двама члена на комисията и от съответното физическо лице, а за юридическите лица - от управителя на фирматакандидат, или от упълномощено от него лице. Кандидат или негов представител присъстват само при отваряне на пликовете и подписване на документите. Останалата част от работата на комисията протича в закрити заседания.

4. Ако за участие в конкурса няма постъпили оферти за определената извънкласна дейност, срокът за подаване на оферти се удължава с 5 работни дни. Информацията за удължаване на срока се поставя на видно място в сградата на училището и на интернет-страницата на училището.

5. Ако за участие в конкурса, и след удължаване на срока по ал. 4 няма подадени оферти или е подадена само една оферта, комисията провежда конкурса или го прекратява със заповед на директора на училището.

6.   Документите за участие в конкурса се поставят в два отделни плика.

- В плик А се поставят документите от чл. 5.1. до 5.6. включително на настоящите правила;

- В плик Б се поставят документите от 5.7. до 5.13. включително на настоящите правила;

- Двата плика се поставят в един голям, бял и запечатан плик, който се входира в съответното училище;

- При подаването пликовете се номерират по реда на тяхното постъпване, като върху всеки един от тях се поставя наименованието/името на кандидата, определената извънкласна дейност, входящ номер, с посочени дата, месец, година и час;

- Комисията не допуска до участие в конкурса кандидат, които не е представил някои от посочените документи;

7. Класирането на участниците се извършва съгласно обявените критерии.

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Стотици ученици, родители и учители участваха в тържественото откриване на новата учебна 2022/2023 г. Директорът на 149 СУ "Иван Хаджийски", г-жа Людмила Василева, приветства множеството, от което най-развълнувани бяха четирите паралелки първокласници, които за първи път прекрачиха прага на училището.

Гости на церемонията бяха г-н Любомир Донев - Секретар на район "Овча купел", г-н Станислав Георгиев - представител на РУО - София-град и директори на детски градини от района.

Ученици от нашето училище бяха подготвили програма, водещите и почетния караул знаменосци също бяха важна част от тържеството.

На добър час на всички - за здрава и успешна година!

РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ


На 20.09.2022 г. (вторник) от 18.00 ч. ще се проведат родителски срещи както следва:

- За ІІІ, ІV и VІІ класове - присъствено в класните стаи на съответната паралелка;

- За ІІ, VІ, ІХ, Х, ХІ и ХІІ класове - онлайн - през профила на ученика в платформата Microsoft Teams. За повече детайли - моля, обръщайте се към съответния класен ръководител.

Пожелаваме на всчки ползотворна и успешна нова учебна година!


Тържествено откриване на новата учебна 2022/2023 година в 149 СУ "Иван Хаджийски" 

Откриването на новата учебна 2022/2023 година в 149 СУ "Иван Хаджийски" ще се състои на 15.09.2022 г. от 10.00 ч. пред главния вход на училището.

След завършване на церемонията в сградата на училището ще могат да влязат само учениците и родителите на четирите паралелки първи клас и то максимум по един родител на дете. Рестрикцията е в следствие на Заповед на Министерство на здравеопазването.

Заповядайте!


ПОКАНА

 

 

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛИ ЗА ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ В 149 СУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ“-СОФИЯ

 

149 СУ „Иван Хаджийски“ – София обявява процедура за провеждане на конкурс за избор на изпълнители на извънкласни дейности съгласно Правила за осъществяване на извънкласни дейности в общинските училища на територията на Столична община, приети с Решение №136 по Протокол№ 30 от 06.04.2017 г., допълнени с решение №118 по Протокол №49 от 15.03.2018 г. от Столичен общински съвет.

 

Извънкласните дейности, за които училището организира избор на външни изпълнители (І-ІV клас), са утвърдени с решение на Педагогическия съвет по Протокол № 9 от заседание на 30.06.2022 г. и са както следва:

 

-      КИКБОКС;

-      КАРАТЕ;

-      ТАНЦИ-МОДЕРНИ;

-      ФУТБОЛ;

-      ШАХМАТ;

-      ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА;

-      БАСКЕТБОЛ;

-      ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА;

-      АНГЛИЙСКИ ЕЗИК.

 

 

Право на участие в конкурса имат физически или юридически лица, които имат професионална компетентност или опит в съответната сфера на по-малък от 3 години.

 

Срокът за подаване на документи в канцеларията на училището по отделните позиции е от 09.00 ч. на 22.07.2022 г. до 15.00 ч. на 25.07.2022 г.

 

Обявата за конкурсната процедура се залепва на входната врата на училището, както и се качва в сайта мw – www.149suih.org.

 

1.     Необходими документи за участие в конкурса:

 

1.1.Заявление за участие;

1.2.Заверено от участника копие на документа за регистрация или единен идентификационен код /ЕИК/, когато участникът е юридическо лице или едноличен търговец, а когато е физическо лице - копие от документ за самоличност. Когато не е посочен ЕИК, участниците са длъжни да представят удостоверение за актуално състояние - оригинал или заверено копие. Участник, който е сдружение с нестопанска цел следва да представи съдебно решение за регистрация и заверено копие от устава /устройствения правилник/ на дружеството;

1.3.Декларация на основание чл. 220, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, че педагогическият специалист не е извършвал срещу заплащане обучение или подкрепа през предходната учебна година по смисъла на чл. 178, ал. 1, т. 2 - 7 и 14 и чл. 187, ал. 1, т. 2 и 4 на ученици, с които работи в училището, ако това заплащане е от името и за сметка на учениците и техните родители, включително със средства от настоятелството. Декларацията се изготвя и попълва от кандидата;

1.4.Валидно свидетелство за съдимост за всеки един преподавател;

1.5.Референции от институции и организации, доказващи качеството на определената извънкласна дейност - до 10 на брой. Изискването не се прилага за новорегистрирани фирми.;

1.6.Проект на договор, в който се попълват данните на кандидата и се подписва от него;

1.7.  Списък с имената на всички педагогически специалисти, които ще осъществяват определената извънкласна дейност в съответното училище;

1.8.Документи, удостоверяващи професионалната квалификация и педагогическата правоспособност на преподавателите за определената извънкласна дейност - дипломи, удостоверения, сертификати и др.;

1.9.Документи, удостоверяващи професионалния опит на преподавателите, които ще осъществяват определената извънкласна дейност в съответното училище - копия на трудова книжка, служебна книжка, осигурителна книжка, удостоверение от НОИ;

1.10.  Програма за обучение на учениците в определената извънкласна дейност, която да е представена на български език;

1.11.  Индивидуална цена на обучение на ученик за 1 астрономически час за определената извънкласна дейност;

1.12.  Социална отговорност - процент ученици от група, които ще ползват безплатно определената извънкласна дейност;

1.13.  Срок, за който ще бъде предоставена определената извънкласна дейност, но не по-дълъг от 3 учебни години.

 

2.     Критерии за оценка на офертите:

2.1.Степен на квалификация на преподавателите, които ще осъществяват определената извънкласна дейност в съответното училище, доказана с посочените в чл. 9, ал. 8, буква „б" - максимален брой точки 25. Максималният брой точки се образува по следните показатели:

- за степен бакалавър - 5 т.;

- за степен магистър - 10 т.;

- за наличие на допълнителна професионална квалификация в областта на определената извънкласна дейност /професионално-квалификационна степен, специализирани курсове и обучения, специализации, следдипломни квалификации, доктор и др. научни степени/ - 15 т.

Забележка: Максималният брой точки по този критерий е сбор от точките за степен на образование и допълнителна професионална квалификация.

2.2.Професионален опит на преподавателите, които ще осъществяват определената извънкласна дейност в съответното училище, доказан с посочените в чл. 9, ал. 8, б. „в” документи - максимален брой точки 25. Максималният брой точки за професионален опит се образува по следните показатели:

- при липса на професионален опит - 5 т.;

- до 3 години - 15 т.;

-   - над 3 години - 25 т.

2.3.Програма за обучение на учениците в извънкласната дейност, която да е представена на български език - максимален брой точки 20. Максималният брой точки се образува по следните показатели:

а) Ясно формулирани цели и определена връзка със съдържанието на образователното направление - 10 т.;

- при несъответствие - 0 точки;

- при непълно съответствие - 5 точки;

- при пълно съответствие - 10 точки;

 

б) Очакваните резултати са постижими за съответната възрастова група - 10 т.;

- при несъответствие - 0 точки;

- при непълно съответствие - 5 точки;

- при пълно съответствие - 10 точки;

 

2.4.Индивидуална цена за обучение на ученик – максимален брой точки 20, който се определя по следната формула:

 

                                                        Най-ниската предложена цена

                                                                                                                                              х 20

Брой точки =  ____________________________________________


                                        Цената, предложена в офертата на участника 

2.5.Социална отговорност – максимален брой точки 10

Максималният брой точки се образува по следните показатели:

- 10 %, които ще ползват безплатно ИД - 5 т.;

- 20 %, които ще ползват безплатно ИД - 10 т.

 

2.6.Максималният брой точки по всички критерии е 100.

 

3.     В комисията участват представители на училището, на Училищното настоятелство и/или на Обществения съвет. При необходимост член на комисията може да бъде и външен експерт - специалист в съответното образователно направление. При отваряне на пликовете имат право да присъстват съответното физическо лице, а за юридическите лица - управителят на фирмата-кандидат, или упълномощено от него лице - за определената извънкласна дейност. Всички документи, които се намират в плик „А" и в плик „Б" се подписват на всяка страница от двама члена на комисията и от съответното физическо лице, а за юридическите лица - от управителя на фирматакандидат, или от упълномощено от него лице. Кандидат или негов представител присъстват само при отваряне на пликовете и подписване на документите. Останалата част от работата на комисията протича в закрити заседания.

 

4.     Ако за участие в конкурса няма постъпили оферти за определената извънкласна дейност, срокът за подаване на оферти се удължава с 5 работни дни. Информацията за удължаване на срока се поставя на видно място в сградата на училището и на интернет-страницата на училището.

 

5.     Ако за участие в конкурса, и след удължаване на срока по ал. 4 няма подадени оферти или е подадена само една оферта, комисията провежда конкурса или го прекратява със заповед на директора на училището.

 

6. Документите за участие в конкурса се поставят в два отделни плика.

 

-   В плик А се поставят документите от чл. 5.1. до 5.6. включително на настоящите правила;

-   В плик Б се поставят документите от 5.7. до 5.13. включително на настоящите правила;

-   Двата плика се поставят в един голям, бял и запечатан плик, който се входира в съответното училище;

-   При подаването пликовете се номерират по реда на тяхното постъпване, като върху всеки един от тях се поставя наименованието/името на кандидата, определената извънкласна дейност, входящ номер, с посочени дата, месец, година и час;

-       Комисията не допуска до участие в конкурса кандидат, които не е представил някои от посочените документи;

 

7.     Класирането на участниците се извършва съгласно обявените критерии.

Свободни места за ученици към месец Юли 2022 г. в 149 СУ "Иван Хаджийски" както следва:

І клас - 12;

ІІ клас - 0;

ІІІ клас - 5;

ІV клас - 0;

V клас - 4;

VІ клас - 9;

VІІ клас - 3;

VІІІ клас - кандидатстване през централизирана система;

ІХ клас - 0;

Х клас - 1;

ХІ клас - 0;

ХІІ клас - 0.

От 18.06 до 23.06 вкл. ученици от III , IV и V клас бяха на ученически лагер в гр.Царево по НП "Отново заедно" !

На вниманието на родителите на бъдещите първокласници!

Уважаеми родители,

Записването за първи клас след второ класиране, започва на 20.06.2022г. след обявяване на резултатите и продължава до 24.06.2022г. включително (до 17:00ч.) !

Днес /15.06.2022г./ на тържествена церемония в нашето училище прекрасните ни четвъртокласници получиха удостоверения за завършен начален етап на основно образование, връчени им лично от г-жа Людмила Василева - Директор на 149 СУ "Иван Хаджийски". Тя поздрави учениците и техните класни ръководители - г-жа Веска Начева, г-жа Светлана Георгиева и г-жа Теодора Асенова с успешното завършване на 4-ти клас и високите резултати постигнати на НВО! Весело и щастливо лято, мили деца!

На вниманието на родителите на бъдещите първокласници!

Уважаеми родители,

На 14.06.2022г. и на 16.06.2022г. поради провеждане на НВО в 7-ми и 10-ти клас НЯМА да се приемат документи за записване в първи клас.

През останалите дни - 13.06 ; 15.06 и 17.06.2022г. записването ще протича по установения вече график.

На вниманието на родителите на бъдещите първокласници!

Уважаеми родители,

Напомняме Ви, че на 06.06.2022г. след 12:00 часа започва записването на класираните на първо класиране първокласници.

Документи за записване:

Работно време на училищната комисия за записване на първокласниците:

От 08:00ч. до 18:00ч.

ОЧАКВАМЕ ВИ!!!

Промяна на учебните занятия за 26 и 27.05.2022г..pdf

Промяна на учебните занятия за 26 и 27.05.2022г.

След 2 години прекъсване на Ученическите игри в сряда, 11.05.  в турнира по футбол учениците от 149 СУ (5б, 6б,6а,7б класове) успяха да се класират на 2 място след победа в 1-мач срещу НУКК с 4-1 и загуба в последните минути срещу НСУ "София"! 

На 12.05. пък, на състезанията по баскетбол също записахме разгромна

 победа и загуба само с една точка разлика!


Благодарим на учениците за силната и сърцата игра и на подготвилия ги г-н


 Самуил Захариев, учител по ФВС!

На добър час, наши деца от випуск 2022!

Помнете всички хубави мигове от любимото 149 училище и успявайте в живота!

2

2

0

2

2

УЧАСТИЕ НА НАША ГРУПА В ЛАТВИЯ ПО ПРОЕКТ НА ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ +“


От 25-и Април до 1 май 2022 г. в град Резекне, Латвия, група от 149 СУ „Иван Хаджийски“ участва в мобилност по проект Еразъм + 2019-1-ES01-KA229-065579. Наши представители бяха инж. Яник Мицев – заместник-директор по АСД, г-жа Татяна Рангелова – главен учител за прогимназиален и гимназиален етап, както и учениците от Х „а“ клас Божана Цветкова, Василена Стоянова, Калина Тотева, Лора Кръстанова, Илия Павлов и Георги Фърчалов.

Темата на работата бяха природните науки – биология и химия, имаше и образователно пътуване до столицата Рига.

След завършването на дейността всички участници получиха международни сертификати.

Продължаваме да работим активно по европейски образователни проекти, за да осигурим най-доброто на нашите ученици!

УЧАСТИЕ В МОБИЛНОСТ В ГРАД ГРИФИЦЕ, ПОЛША

В началото на април група от 149 СУ "Иван Хаджийски" участва в в моблност по програма "Еразъм +". Домакини бяха координаторите от Liceum Ogolnoksztalcace z Oddzialami Dwujezycznymi im. Boleslawa Chrobrego w Gryficach – Gryfice, Poland, а гостуващи училища - 149th School Ivan Hadjiiski - Sofia, Bulgaria; OSU "Mirko Mileski" – Kicevo, Republic of North Macedonia; IIS Francesco Orioli – Viterbo, Italy.

Темата беше гражданското включване и активното европейско гражданство.

Нашите представители представиха своя презентация, както и участваха пълноценно във всички дейности по едноседмичната мобилност.

Групата ни беше в състав: инж. Яник Мицев - заместник-директор АСД, г-жа Надя Главшин - старши учител по биология и химия, както и учениците Виолета Никитова и Елеонора Тошева от 9 "а" клас и Николай Николов и Калоян Тодоров от 11 "а" клас.

Продължаваме активната си дейност по международни проекти, за да дадем най-доброто на нашите ученици!

С  Ъ  О  Б  Щ  Е  Н  И  Е

Уважаеми родители,


На 27.04.2022 г. (сряда) от 18.00 часа в класните стаи на отделните паралелки ще се проведе родителска среща за учениците от I – ХII клас.


От ръководството на училището.


С  Ъ  О  Б  Щ  Е  Н  И  Е

Уважаеми родители и ученици,

САМО ДНЕС /19.04.2022г./ ЩЕ СЕ УЧИ ПРИ НАМАЛЕНИ ЧАСОВЕ!

Поради технически проблеми с парното в училище и ниските температури днес – вторник – 19.04.2022 г. часовете са намалени и ще се провеждат при следния график (виж прикачения файл).

Тъй като своевременно проблемът беше успешно отстранен от екип на „Топлофикация – София“ и парното вече работи, от утре часовете се провеждат отново в нормалния график.

Благодарим за разбирането!

Людмила Василева,

Директор

С  Ъ  О  Б  Щ  Е  Н  И  Е

Уважаеми колеги, родители и ученици,

Уведомяваме ви, че учениците, които все още се обучават онлайн заради отказ да се тестват веднъж седмично за COVID-19, трябва да се върнат в клас на 29 март т.г. Според заповедта на Министерството на здравеопазването от тази дата ще отпадне изследването за вируса в училищата.

Остават в сила другите мерки - носенето на маска в коридорите и общите помещения за децата от  I  до IV клас, както и навсякъде за по-големите ученици и за учителите, спазването на дистанция, дезинфекцията и проветряването. С отмяната на тестването до края на извънредната епидемична обстановка, онлайн обучението ще бъде възможно само за учениците, които имат писмено разрешение за това.

Според ЗПУО родителите имат право по свой избор да прехвърлят децата си в електронна среда поради здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ.

За до 30 дни онлайн обучение разрешение за това се дава от директора на училището, а за по-дълъг период - от началника на РУО.

ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА УЧИЛИЩЕТО

Днес ученици на 149 СУ "Иван Хаджийски" участваха в програмата по откриване на филиал на Столична библиотeка в район "Овча купел". Присъстваха кметът на Столична община - г-жа Йорданка Фандъкова, кметът на района - г-н Ангел Стефанов, директорът на Столична библиотека - г-жа Юлия Цинзова, представител на посолството на Република Украйна, което е в район "Овча купел", ректорът на Нов Български университет проф. Пламен Дойнов, поетът Георги Константинов, заместник-директорът на 149 СУ - г-н Стефан Иванов, както и много граждани.

Всички заедно се насладиха на великолепното изпълнение на стихове от Петя Дубарова (на чието име е улицата, на която се намира филиала) от учениците от ІV "а" клас на нашето училище Деяна Терзиева, Кристияна Локова и Андрей Стоянов с класен ръководител г-жа Веска Начева и преподавател по актьорско майсторство актрисата г-жа Галя Асенова.

Учениците от Х "а" клас получиха безплатни читателски карти за всички архивни единици и дигитални ресурси на Столична библиотека, които ще могат да се ползват и от филиала в Овча купел.

УВАЖАЕМИ КАНДИДАТ-ГИМНАЗИСТИ,

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

 

РУО – София-град Ви уведомява, че дейностите по приемането на ученици след завършено основно образование в неспециализирани училища за учебната 2022/2023 година (съгласно Наредба №10/ 01.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование) започват.

 

За Ваше улеснение Ви обръщаме внимание върху някои основни моменти от кампанията:

 

Националното външно оценяване в VII клас се провежда по реда на Наредба № 11/ 01.09.2016 г. на МОН за оценяване на резултатите от обучението на учениците.

Приемът на ученици след завършено основно образование се осъществява по реда на Наредба № 10/01.09.2016 г. на МОН за организация на дейностите в училищното образование.

Актуална информация относно реализиране на тези дейности в столичните училища може да намерите на сайта на РУО – София-град, раздел „Изпити и прием на ученици“.

 

За изпитите:

1. Националните външни оценявания (НВО) са, както следва:

ü  по български език и литература (БЕЛ) – на 14.06.2022 г.

ü  математика – на 16.06.2022 г.

ü  чужд език (по желание на ученика) – на 17.06.2022 г.

Тази година резултатът от НВО по чужд език няма да участва в балообразуването на нито една паралелка в столичните училища.

Изпитите се провеждат в училището, където се обучава ученикът в VII клас. Начало на изпитите – 10,00 ч. Учениците следва да се явят с документ за самоличност /ученическа лична карта/ не по-късно от 09,30 ч. На изпитите учениците пишат с черен химикал.

За явяването на изпитите по БЕЛ и математика не се подават заявления.

2. Изпити за проверка на способностите са, както следва:

ü  изобразително изкуство – на 21 юни 2022г.

ü  музика – на 22 юни 2022 г.;

ü  спорт – на 23-24 юни 2022 г. вкл.

На тези изпити се явяват само ученици, които са заявили това. Заявления за явяване на изпитите за проверка на способностите се подават в училището, в което се обучава ученикът. Срокът за подаване е 26-27 май 2022 г.

Служебните бележки, удостоверяващи мястото за явяване на НВО, ще съдържат и информация за мястото за полагане на изпитите за проверка на способностите по изобразително изкуство, музика и спорт за всеки кандидат, който е подал заявление.

Обръщаме внимание, че с резултатите от тези изпити не може да се кандидатства в спортни училища и в училища по изкуствата и културата. Информация за реда и условията за кандидатстване в тези училища следва да потърсите в конкретните училища.

3. Резултатите от положените изпити ще бъдат обявени до 28 юни 2022 г.

4. Балообразуване

С решение на Педагогическия съвет на всяко училище се определя балообразуването на съответните паралелки.

Съгласно чл. 57, ал. 2 от Наредба №10/ 01.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование по решение на педагогическия съвет като елемент от балообразуването може да бъде включен и общият брой точки, приравнен до 100, от резултатите, получени от олимпиади и/или състезания от календара на МОН, по учебни предмети, по които не се провежда национално външно оценяване през съответната учебна година.

Единственото училище в област София-град, заявило такова балообразуване, е НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“. Съгласно решение на Педагогическия съвет на това училище в балообразуването за някои от паралелките участват точките от областните кръгове на олимпиадите по физика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда и география и икономика, само ако са над 60 % от постигнатия максимален брой точки, съгласно регламента на съответната олимпиада.

Списък с всички паралелки и начина на балообразуване на всяка от тях ще бъде публикуван на сайта на РУО – София-град след утвърждаване на държавния план-прием в срок до 30.04.2022 г., съгласно чл. 52, ал. 2 от горепосочената наредба.

При класиране учениците с равен бал се приемат, дори ако надхвърлят максималния брой ученици за паралелката. Съгласно чл. 59 от същата наредба обаче, балът се счита за равен, когато са абсолютно равни следните показатели:

- сбора от резултатите от националното външно оценяване;

- сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки;

- средноаритметичната оценка от оценките по учебни предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план – български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки.

Ако по един от показателите има разлика, в дадената паралелка се класира ученикът с по-високия показател.

Цялата необходима информация относно оценки, в т.ч. и от олимпиади и състезания, ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуване и класиране. Поради огромния обем информацията се прехвърля поетапно и е възможно все още да не е видима в момента на попълване на заявление за участие в първи етап на класиране. Това не е пречка за попълване и подаване на заявление.

 

За процеса на кандидатстване и класиране

1. Първи етап

Подаване на заявления за участие от 05.07.2022 г. до 07.07.2022 г. само по електронен път. Това може да стане:

ü без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието;

ü със съдействие на училището, в което ученикът завършва VII клас през профила на ученика в рамките на работния ден;

ü със съдействие на друго училище (т. нар. училище-гнездо), определено от началника на РУО – София-град, в рамките на работния ден.

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа за прием и индивидуален код за достъп. С него може да се кандидатства във всички региони на страната, като от падащото меню се избере желания регион, в случая София-град. Така ще могат да се посочат училища с държавен план-прием в конкретния избран регион.

За професионалните паралелки е необходимо да има медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика.

При класиране се започва винаги от желанието в позиция №1 и ученикът се класира на най-предната позицията, за която му стига бала. Това е регламентирано в чл. 56, ал. 4 от Наредба № 10/ 01.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование, където е указано, че учениците участват в класирането според бала и желанията, посочени в заявлението за кандидатстване, по низходящ ред.

Няма ограничение в броя на вписаните желания. Важно е обаче да се впишат и такива, които са съизмерими с бала на ученика, за да има шанс да бъде класиран. Ако бъдат вписани само паралелки, които традиционно са с много висок бал, има голяма вероятност ученикът да не бъде класиран поради недостатъчен бал.

Обръщаме внимание, че минималният и максималният бал на всяка паралелка не е постоянна величина. Тези показатели се формират от бала на учениците, класирани в дадената паралелка към даден етап в дадена кампания. Баловете от минали години може да са ориентир, но няма гаранция, че ще бъдат същите и тази година.

2. Втори етап

След излизане на резултатите от първи етап на класиране, ако ученик е класиран на първо желание има две възможности: да се запише или да се откаже, т.е. да не се запише.

Ученик, класиран на второ или последващо свое желание има три възможности: да се запише, да подаде заявление за участие във второ класиране или да не се запише.

Заявлението за участие във втори етап на класиране се подава в училището, в което ученикът е класиран на първи етап. Не подават заявление тези ученици, които не са класирани никъде – те участват автоматично във втори етап.

Ако подаде заявление за участие във втори етап на класиране, ученикът може да се класира на по-предно свое желание или на мястото си от първия етап на класиране. Желания не се пренареждат.

Класираните ученици се записват в училището или губят мястото, на което са класирани. Нямат избор между мястото от първи етап и мястото от втори етап. В този смисъл мястото не се „пази“, но е гарантирано, че ученикът не може да бъде класиран на последващо желание.

3. Трети етап

В трети етап могат да участват ученици, които в електронната платформа имат статус „незаписан“, т.е. които до момента не са класирани и записани, както и тези, които се отпишат като изтеглят своите документи. Ако ученик е записан, независимо в коя област, няма как да подаде заявление.

Подава се заявление като на първи етап. В заявлението могат да се впишат само паралелки, за които има обявени свободни места. Заявлението може да се подаде в училище-гнездо или през личния профил на ученика. При изтегляне на документи мястото на ученика не се запазва.

4. Четвърти етап

Попълването на свободните места след трети етап на класиране е по график, утвърден от директора на приемащото училище и следва да се осъществи в периода от 04.08.2022 г. до 10.09.2022 г. Необходимата информация се получава от директорите на приемащите училища, където се извършват подаването на документи и класирането.

Учениците подават в избраното от тях училище заявление до директора, оригинала на свидетелството за завършено основно образование и медицинско свидетелство за здравословното им състояние за прием в професионални паралелки и профил „Физическо възпитание и спорт“.

Документи може да се подадат в неограничен брой училища.

5. Записване

Съгласно изискванията на чл. 72 от Наредба 10/01.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование, класираните ученици се записват в VIII клас в съответното училище, като подават следните документи:

ü   заявление до директора;

ü   оригинал на свидетелство за основно образование или на удостоверението за признато основно образование - за учениците от училища на чужди държави, подали в срок до 10.01.2022 г. заявление за полагане на НВО.

ü   оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика - за кандидатстващите по специалност от професия в професионални гимназии и професионални паралелки в профилирани гимназии, обединени и средни училища.

Според Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) изборът на всеки гражданин да упражнява правото си на образование съобразно своите предпочитания и възможности се извършва по негов избор, като за малолетните (под 14-годишна възраст) се извършва вместо тях и от тяхно име от техните родители, а за непълнолетните /над 14-годишна възраст/ - от учениците със съгласието на техните родители. Записването за обучение в гимназиален етап е важно решение за продължаване на образованието. Това предопределя и необходимостта от присъствието на ученика. Във всички формуляри се изисква както подпис на родителя, така и на ученика.

6. Над утвърдения държавен план-прием може да се приемат (съгласно чл. 60 от Наредба № 10/01.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование):

ü   близнаци в паралелката, в която един от тях е приет по реда и условията за приемане на ученици в VІІІ клас;

ü   ученик с двама починали родители при заявено от него желание, ако успешно е завършил основно образование в годината на кандидатстването или е не по-възрастен от 17 години, навършвани в годината на кандидатстване.

Пожелалите да се възползват от това право следва да представят в срок до 09.09.2022 г.:

ü   Документите (актовете за раждане) на близнаците – в приемащото училище при записване.

ü   Документите на ученици с двама починали родители (заявление за кандидатстване с посочено желание; документ, удостоверяващ статута на ученика; копие на свидетелство за завършено основно образование и копие на медицинско свидетелство при кандидатстване за специалности от професии или профил „Физическо възпитание и спорт“) – в РУО – София-град.

 

7. Насочване и записване на ученици с хронични заболявания, физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности, които са на качествена оценка

Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания, физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл. 120, ал. 7 от ЗПУО (които са на качествена оценка), от домове за деца, лишени от родителска грижа и от центровете за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства разглежда подадените от 03.05.2022 г. до 20.05.2022 г. документи и насочва тези ученици преди началото на кампанията по прием на ученици в VIII клас. Насочените ученици не са над утвърдения план-прием.

Насочването е по списъци с подходящи за съответното заболяване специалности от професии и/или профили, утвърдени от министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката.

Списък на заболяванията, както и информация за работата на комисията, ще бъде публикувана своевременно на сайта на РУО – София-град.

 

 

Още веднъж обръщаме внимание, че коректна и актуална информация относно реализиране на дейностите по прием на ученици в столичните училища може да намерите на сайта на РУО – София-град, раздел „Изпити и прием на ученици – прием в VIII клас“.

За Ваше улеснение прилагаме и график на дейностите, изготвен въз основа на заповедите на министъра на образованието и науката.

 

Екипът на Регионално управление на образованието – София-град пожелава на всички кандидат-гимназисти успех!

Обявление за "Здравословно училище" 

По повод старта на новия учебен срок, Орак Инженеринг прави подарък на всички родители на децата в 149-то Средно училище ,,Иван Хаджийски"- безплатен достъп до платформата „Здравословно училище“ за целия месец февруари. Той важи както за вече регистрираните деца в платформата, така и за тези, които за първи път ще се възползват от удобството да поръчват и заплащат онлайн купоните за училищно хранене. 

Информационна база данни „заместващи учители“

В информационната база могат да се регистрират:

Можете да се регистрирате на следния линк: https://forms.gle/PmW3D3ohCvUhyeGw6 

ПОПУЛЯРИЗИРАЩО СЪБИТИЕ ПО ПРОЕКТ НА ЕРАЗЪМ+


149 СУ „Иван Хаджийски“ организира популяризиращо събитие по проект „Всички в училище“ – ALL IN SCHOOL (програма „Еразъм +“ 2020-1-IT02-KA201-078977), по който сме представители за България. Заедно с останалите ни партньори - Istituto Comprensivo Bozzano – Бриндизи, Италия (координатор), Learning Community – Рим, Италия, IISS “Ettore Majorana” – Бриндизи, Италия, Centro San Viator – Сопуерта, Испания, Scoala Gimnaziala Comuna – Сакалаш, Румъния, Agrupamento de Escolas dra Laura Ayres – Куартейра, Португалия - създаваме интелектуални продукти за целите на приобщаващото образование. Чрез тях, с помощта на Индекса за приобщаване, намираме инструменти за индивидуален подход към всяко дете и ученик. По този начин се увеличава значително тяхната мотивация да посещават часовете и успешно да завършват своето образование.

В понеделник, 29. 11. 2021 г., от 14.00 ч. във форума на училището, ще се бъде представен проектът като цяло, както и резултатите от първите две групи интелектуални продукти (от общо предвидени четири), които са реализирани до момента. 

Дискусията е отворена за външна публика, сред които добре дошли са представители на местната власт, образованието, културата, местните общности, родители на ученици, директори и учители от други училища и детски градини от район „Овча купел“ и гр. София.

Събитието ще се проведе при пълното спазване на всички противоепидемични мерки за безопасност!

 

149 High School "Ivan Hadjiiski" is a host of a Multiplier event under the project "ALL IN SCHOOL" (“Erasmus +” program 2020-1-IT02-KA201-078977), in which we are representatives for Bulgaria.  Together with our partners - Istituto Comprensivo Bozzano – Brindisi, Italy (coordinator), Learning Community – Roma, Italy, IISS “Ettore Majorana” – Brindisi, Italy, Centro San Viator – Sopuerta, Spain, Scoala Gimnaziala Comuna – Sacalaz, Romania and Agrupamento de Escolas dra Laura Ayres – Quarteira, Portugal - we create intellectual products for the purposes of Inclusivity in School.  Through them, with the help of Index for Inclusion, we find tools for an individual approach to each child and student. This increases their motivation to attend classes significantly and successfully complete their education.

 “ALL IN SCHOOL” project will be presented on Monday, November 29, 2021, from 14.00 in the school forum, as well as the results of the first two groups of intellectual products (part of four in total), which have been realized up to now.

 The discussion is open to the outside public, including representatives of local authorities, education, culture, local communities, parents of students, principals and teachers from other schools and kindergartens in the Ovcha Kupel - district and Sofia.

 The event will be held in full compliance with all anti-epidemic safety measures!

21.09.2021

І клас - 6 бр;

ІІ клас - 3 бр;

ІІІ клас - 1 бр;

ІV клас - 6 бр;

V клас - 4 бр;

VІ клас - няма;

VІІ клас - 1 бр;

VІІІ клас - няма;

ІХ клас - 1 бр;

Х клас - няма;

ХІ клас - няма;

ХІІ клас - няма.

10.09.2021

На 15.09.2021 г. ще се открие тържествено новата 2021/2022 учебна година. Във връзка с рестриктивния режим, наложен от пандемията от КОВИД-19, каним на официалното откриване от 10.00 ч. пред входа на училището САМО учениците от първи, пети и осми класове. След това те ще си влязат по стаите БЕЗ РОДИТЕЛИ!

Останалите класове ще открият учебната година в класните си стаи както следва:

- 10.30 ч. - учениците от втори, трети, четвърти, девети, десети, единадесети и дванадесети клас;

- 11.00 ч. - учениците от пети, шести и седми клас.

Клас/Класна стая/Класен ръководител/ ЦОУД:

І "а" - стая 1/ Н. Ихтиманска/ Ан. Кустасева;

І "б" - стая 2/ К. Евстратиева/ М. Иванова;

І "в" - стая 3/ Д. Кехайова/ Р. Алексова;

ІІ "а" - стая 9/ Д. Воденичарова/ Ем. Миладинова;

ІІ "б" - стая 27/ Хаджииванов / Е. Итева;

ІІ "в" - стая 4/ Ст. Иванов/ Ан. Дивилска;

ІІІ "а" - стая 1А / Р. Сеизова/ В. Йосифова;

ІІІ "б" - стая 14/ Хр. Иванов/ М. Петрова;

ІІІ "в" - стая 15/ Г. Бонева/ В. Рангелова;

ІV "а" - стая 13/ В. Начева/ Сн. Милева;

ІV "б" - стая 10/ Св. Георгиева/ Р. Цокова;

ІV "в" - стая 26/ Т. Асенова/ И. Ванков;

V "а" - стая 20/ Н. Главшин/ А. Иванова;

V "б" - стая 25/ С. Захариев/ А. Иванова;

VІ "а" - стая 17/ В. Филипова/ - ;

VІ "б" - стая 18/ Ел. Ненчева/ - ;

VІІ "а" - стая 22/ В. Манолова/ - ;

VІІ "б" - стая 23/ В. Иванов/ - ;

VІІІ "а" - стая 36 - Нова сграда/ Л. Петрова/ - ;

ІХ "а" - стая 41 - Нова сграда /Р. Петрова - ;

Х "а" - стая 40 - Нова сграда/ Т. Рангелова;

ХІ "а" - стая 39 - Нова срада/ А. Ваклинова;

ХІІ "а" - стая 37 - Нова сграда/ В. Стоилова.

(За гимназиален етап новите 9, 10, 11 и 12 клас ще учат в старите си класни стаи, а 8 клас ще ползват стаята на миналогодишия 12-и клас - всички влизат от външния вход на новото крило в задния двор).

Ще ползваме кабинетната система - учителите ще идват по класните стаи на отделните паралелки, а учениците няма да се местят с цел да не се смесват.

Моля, стойте на безопасно разстояние, носете маски (които покриват и носа, и устата), дезинфекцирайте си ръцете с разтврор преди влизане в сградата, за да можем да изкараме присъствена година заедно!

(изписват се с инициали според законовите изисквания)

С класните ръководители на отделните паралелки в първите класове ще се запознаете на предстоящата родителска среща.

08.09.2021

СПИСЪК

на учебниците за гимназиален етап (8-12 клас), които трябва да си осигурят учениците.

08.09.2021

ОТНОВО ЗАЕДНО

07.09.2021

Група от 50 ученици от V до ХІІ клас на 149 СУ "Иван Хаджийски" беше на почивка в град Банско от 30.08.2021 г. до 04.09.2021 г. по Национална програма "Отново заедно". Ръководители на групата бяха Татяна Рангелова, Кирил Дамянов, Росица Петрова и Веселин Иванов. Организирани бяха допълнителни игри и посещения на интересни места в околността при спазване на всички мерки за безопасност. 

Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти 

23.08.2021

От 07.08. до 11.08.2021 г. в к.к. Слънчев бряг група от 25 учители от 149 СУ "Иван Хаджийски" участваха в обучение и успешно защитиха с проекти усвоените нови знания и умения по темата  "Технология и дидактика на проектно базираното обучение (Project-based learning) и смесено обучение (Blended learning)".

Събитието беше част от Проект BG05M2OP001-2.010-0001 "Квалификация за професионално развитие на пепагогическите специалисти", финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" на Европейския съюз.

Прием 8 клас

02.08.2021

149 СУ "Иван Хаджийски" обявява две свободни места след трето класиране за 8 клас за учебната 2021/2022 година. Профилът на паралелката е "Софтуерни и хардуерни науки" с интензивно изучаване на английски език. 

Желаещите да кандидатстват трябва да дойдат в канцеларията на училището когато решат от днес, 02.08. до 07.09.2021 г. включително между 09.00 и 16.00 ч. и да попълнят заявление за кандидатстване на място. Носете със себе си и бележката, в която са видни резултатите ви от явяването на НВО след 7 клас.

На 08.09. училищната комисия за прием в 8 клас ще обяви за класирани двамата кандидати с най-висок бал и с това ще запълним окончателно паралелката ни.

Очакваме ви!

ПЪРВИ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПО ВЪВЕЖДАНЕ НА МЕДИАЦИЯТА 

30.06.2021

Днес бяха връчени удостоверения за завършилите ученици от 10 "а" клас на 149 СУ "Иван Хаджийски" за успешно преминато обучение по „Основи на медиацията“ през учебната 2020/2021 година.

 

   149 СУ "Иван Хаджийски" и Център за разрешаване на спорове, проведоха за първи път в България учебен курс по „Основи на медиацията“. През цялата учебна 2020/2021 година, учениците бяха обучавани от професионален медиатор и програма, създадена от „Център за разрешаване на спорове“. Учебната програма е адаптирана за обучение на ученици от гимназиален етап на образование, като има за цел да се повиши емоционалната им интелигентност, да се намали агресията в училище, учениците да развият своите комуникативни и социални умения. 


Удостоверенията бяха връчени от Директора на училището г-жа Людмила Василева и директора на „Център за разрешаване на спорове“ - адвокат Албена Комитова.

 

   По време на обучението по медиация, учениците преминаха през много положителни и вълнуващи истории, съумявайки да решат конфликти, които съществуваха в класа – между ученици, между ученици и учители. Те развиха своите умения за разрешаване на различни спорове и убеждението, че всеки проблем има решение, стига да се използва правилния инструмент.

 

149 СУ "Иван Хаджийски" е одобрено за иновативно училище с решение №472 от 09.07.2018 г. на Министерски съвет на Република България и с тази учебна програма, която се провежда за първи път в България доказва основанието за своя статут.

 


   „Център за разрешаване на спорове“ продължава със своите усилия и програми за популяризирането на медиацията, като съвременен и доказано ефективен способ за алтернативно разрешаване на спорове.

ДОМАКИНИ НА СРЕЩА ПО ПРОГРАМА

29.06.2021 

Днес нашето училище беше домакин на ученици и учители от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт - гр. Пазарджик и от Второ основно училище "Христо Смирненски" - гр. Сандански по Национална програма "Иновации в действие".

   

     Сборна група "Театър без сцена" от третите класове на 149 СУ "Иван Хаджийски" с ръководител актрисата Галя Асенова представи на гостите част от нашата иновация в начален етап, насочена към познаване на българските национални традиции, фолклор, приказки и религия.

   

     Иновацията в Гимназиален етап беше показана в открит урок по Държавно и публично управление на г-жа Валерия Стоилова с учениците от 10 "а" клас.

   

     За пореден път се убедихме на практика в смисъла на подобни проекти, които помагат на учениците не само от различни краища на България, но и от различен тип училища да се запознаят с образователната среда и програмата, по която се обучават техните връстници.

   

     От страна на домакините в мобилността участваха Стефан Иванов - заместник-директор, Татяна Рангелова - Главен учител, Галя Асенова - Главен учител, Росица Петрова - старши учител по руски език и Кирил Дамянов - учител по английски език.

24.06.2021 

Днес нашите най-малки ученици от I клас получиха своето първо удостоверение, доказващо, че вече са грамотни и пълноправни участници в образователния  процес.

Успех, мили деца!

24.06.2021 

Група ученици от VIII "а" и IX "а" клас на нашето училище, водени от класните ръководители на двете паралелки - г-жа Росица Петрова и г-жа Татяна Рангелова, са на тридневно посещение в ПГ по икономика и мениджмънт- гр. Пазарджик. Домакините ни представят своята иновация в рамките на проект по Национална програма "Иновации в действие".

През следващата седмица по същата програма на нас ще ни гостуват едновременно сегашните домакини от Пазарджик и Второ ОУ - гр. Сандански.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИТЕ НА НЕКЛАСИРАНИТЕ НА ПЪРВО КЛАСИРАНЕ КАНДИДАТ-ПЪРВОКЛАСНИЦИ - ОТКРИВАМЕ ОЩЕ ЕДНА ПАРАЛЕЛКА ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Ръководството на 149 СУ "Иван Хаджийски" след като взе предвид големия интерес при записването в първия ден, както и останалите некласирани след първо класиране 45 кандидати за първокласници в нашето училище (от които близо 20 са първа група - в прилежащия район), обявява, че

ЩЕ ОТКРИЕМ ОЩЕ ЕДНА ПАРАЛЕЛКА ПЪРВИ КЛАС - ПОВЕЧЕ ОТ ПЛАНИРАНИТЕ.

Нека родителите на деца, които не са класирани на първо класиране в нашето училище, а искат да учат при нас, да не се записват в друго училище на първо класиране, дори и да са приети. Кандидатствайте отново за нашето училище на второ класиране - в профила си в електронната система в петък, 11.06.2021 г. между 17.00 ч. и 18.00 ч. (където да посочите за първо свое желание нашето училище). Ще имате шанс и след това - на трето класиране - и ние ще се постараем да уважим желанието на всички.

Благодарим за високата оценка на нашия колектив, която правите чрез Вашия избор! Според официалните данни ние сме на трето място в София по брой чакащи деца първа група.

Ние ще откликнем на това желание!

За допълнителна информация и въроси - тел. 0894442594.

НА ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ НА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ!!! 

Уважаеми родители,

Добре дошли в 149 СУ "Иван Хаджийски" , където "Учим и успяваме"!

I. Прием на документи за записване на класираните на първо класиране: ВСЕКИ ДЕЛНИЧЕН ДЕН ОТ 09.00 до 17.00 часа, от 07.06.21 г. до 11.06.2021 г./включително/.

II. Необходими документи :

 1 Удостоверение за завършена ПГ /подготвителна група /.

 2. Копие от акта за раждане на детето.

 3.Оригинални документи , които са донесли допълнителни точки при класирането.

 4.Заявление - по образец 

III. Родителите, които ще се възползват от възможността за подаване на документи за записване с КЕП, могат да ги изпращат на email:  school@149suih.org

ИЗБРАН НОВ СЪСТАВ НА УЧЕНИЧЕСКИЯ СЪВЕТ

На събрание на новоизбраните членове на Ученическия съвет на 149 СУ "Иван Хаджийски" беше избрано ново ръководство с тригодишен маднат в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ - Лора Кръстанова - ІХ "а" клас в учебната 2020/2021 година;

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ - София Попова - ІХ "а" клас;

СЕКРЕТАР: Галина Георгиева - VІІІ "а" клас.

Пожелаваме им успех в дейността!

ИЗПРАЩАНЕ НА АБИТУРИЕНТИТЕ ОТ ВИПУСК 2021

10.05.2021

На добър час в живота, скъпи наши зрелостници!

Помнете любимото си училище и успявайте!

Изпращане на ХІІ "а" клас, випуск 2021.

ГРАФИК ЗА НЕПРИСЪСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ

05.05.2021

Драги родители и ученици,

Информираме ви, че съгласно заповед №РД09-1028/29.04.2021 г. на Министъра на образованието и науката, електронно и неприсъствено ще учат както следва:

- от 10.05. до 14.05.2021 г. - само седмите класове;

- от 17.05. до 28.05.2021 г. - само петите класове.

Всички останали ученици учат присъствено, в сградата на училището, без промяна в часовете на седмичното разписание.

НОВ ПРОЕКТ, СПЕЧЕЛЕН ОТ ПАРТНЬОРСКА МРЕЖА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ С УЧАСТИЕТО НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ +"

05.05.2021

8 международни партньори от 6 държави - Италия, Германия, Румъния, България, Белгия и Нидерландия работят заедно в проект, целящ да деконструира стереотипите чрез изкуството.

#REGENERART официално стартира. В нея ще участват 100 учители, 2000 ученици и 25 артисти за две години, за да оформят по-приобщаващо общество, без насилие и дискриминация, основана на пол. Проектът има за цел да деконструира стереотипите, които през вековете са се възпроизвеждали и чрез изкуството, чрез преосмисляне на някои произведения на изкуството по творчески и иновативен начин, както и разработване на нови за насърчаване на равенството между половете и предотвратяване на насилието над жени.

По този начин изкуството се превръща в инструмент за четене на реалността, увеличаване на критичното мислене и насърчаване на приобщаването и социалната справедливост.

Координатор на проекта е Fondazione Pangea Onlus (Италия), партньори са University of Utrecht (Нидерлания) с техния проект MOED (www.moed.online), Frauenmuseum Berlin (Германия), Associazione Domna (Италия), 149 СУ "Иван Хаджийски" (София, България), Liceu de Arte Dinu Lipatti (Румъния), IIS Tommaso Salvini (Италия), Inforef (Белгия).

Проект, съфинансиран от програма „Еразъм +“ на Европейския съюз 2020-1-IT02-KA227-SCH-094954.

Проектът беше оценен високо и е качен на страницата на Европейската комисия - https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2020-1-IT02-KA227-SCH-094954

ГРАФИК НА ДЕЙНОСТИТЕ ЗА ПРИЕМ В ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2021/2022 ГОДИНА 

30.03.2021

График-на-дейностите-за-първи-клас.pdf

ТЪРЖЕСТВО "НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ" В ПЪРВИ "В" КЛАС  

12.03.2021 

Учениците от І "в" клас с учители г-н Стефан А. Иванов и г-жа Венета Рангелова (целодневна организация) проведоха тържество на тема "Ние вече сме грамотни". Всички ученици се разделиха с букварчето, като прочетоха последния урок от него. Имаше представяне на животни от различни приказки.

Представено беше стихотворение за пеперудата и четене по роли на приказката "Трите пеперуди". Всички ученици изпълниха заедно песента "Буквички".

Специални гости на събитието бяха: г-жа Людмила Василева - директор на 149 СУ "Иван Хаджийски", г-жа Ваня Станчева - старши експерт в Регионалното управление на образованието- София град, г-жа Галя Асенова - главен учител за начален етап и г-жа Светлана Георгиева - класен ръководител на ІІІ "Б" клас.

Всички ученици получиха специални грамоти, книжки и подаръци от ръководството на училището.

ОТКРИТ УРОК ПО РЕЛИГИЯ В 4 КЛАС  

11.03.2021 

Днес, 11.03.2021 г., в 149 СУ „Иван Хаджийски“ се проведе открит урок по Религия (Християнство-Православие) на тема „Десетте Божи заповеди – ключ към добротата“.

Урокът беше проведен с учениците от ІV "а" клас от г-н Стефан Т. Иванов, заместник-директор и учител по История и Религия.

Предмет „Религия (Християнство-Православие)" се изучава като факултативен учебен час в рамките на иновативния учебен план за начален етап, според който се обръща специално внимание на религията, обичаите, бита, народните песни и танци на българите.

Гости на урока бяха г-жа Ваня Станчева – старши експерт в Регионално управление на образованието – София град, г-жа Галя Асенова – Главен учител за Начален етап в училището, г-жа Надежда Ихтиманска – класен ръководител на ІV „а“ клас, г-жа Емилия Йотова – учител в ЦОУД, както и други учители. Въпреки големия интерес, с оглед пандемичната обстановка, не присъстваха родители.

Г-жа Станчева приветства отличната подготовка и подари на всички по една Библия за деца.

След като цитираха Божите заповеди и обясниха в контекста на съвремието тяхното значение, учениците демонстрираха новите си знания и умения, придобити през последната учебна година по предмета.

Накрая всички присъстващи изпяха заедно песента по стихове на Иван Вазов – „Молитва“, която са пеели в училище и техните прадядовци и прабаби („Дядо Господи, прости ми, моля ти се от душа“).

НОВ УСПЕШНО ЗАЩИТЕН ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ +"  

10.03.2021 

Въпреки трудностите, свързани с пандемията, нашето училище продължава да разширява международната си дейност с цел да осигури на своите ученици и преподаватели нови контакти, знания и умения, които да им бъдат от полза в бъдещата дейност.

Мрежа от няколко организации успешно защитихме проект по програма "Еразъм +" КА227. Темата е на проекта е изследване на феномена и намиране на успешни модели на поведение с цел намаляване на дискриминацията на жените и нетърпимост към насилието. Заедно ще направим анализ на темата и ще произведем като продукт достъпен на всички европейски езици електронен курс.

Проектът ще се реализира от април 2021 до април 2023 г.

Координатор е организация от Милано, Италия, а партньори сме както следва:

1. 149 СУ "Иван Хаджийски", София, България;

2. Музей на жената, Берлин, Германия;

3. Университета в Утрехт, Нидерландия;

4. НПО от Лиеж, Белгия;

5. Средно училище от Рим, Италия;

6. Средно училище от Питещ, Румъния;

7. Организация от Падова, Италия.

ЧАС ПО РОДОЛЮБИЕ 

02.03.2021 

Днес над 100 ученици от І до ІV клас проведоха час по РОДОЛЮБИЕ на тема

"ТРЕТИ МАРТ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ"

Малките ученици заедно със своите учители изработиха и представиха постери, проекти , макети, презентации и разнообразни други материали, посветени на празника.

С това беше отбелязана 143-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество.

РАБОТНА СРЕЩА

28.01.2021

На 27.01.2021 г. в 149 СУ "Иван Хаджийски" се проведе работна среща за запознаване и практическо прилагане на Индекса за приобщаващо образование. Той цели да осигури максимално творческа среда за развитие на учениците спрямо техните индивидуални възможности и желания, а също така и пълоценна комуникация по веригата учител - ученик - родител.

Дейността беше част от проект "ALL IN SCHOOL" (2020-1-IT02-KA201-078977) на европейската програма "Еразъм +". Координатор е училище от град Бриндизи, Италия.

В рамките на работата се установи, че в 149 СУ "Иван Хаджийски" вече действат 10 от 14-те ресурса за приобщаващо образование, като стремежът ни е с получените нови знания и умения по този проект след неговото завършване през 2022 г. да ги увеличим с още два.

ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ 113 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАТРОНА НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ

13.10.2020 

Днес отбелязваме 113 години от рождението на патрона на нашето училище - финият познавач на българския бит и душевност Иван Хаджийски!

 

"България трябва да стане богата, благоденстваща и щастлива, но – за всички. Тогава целият български народ ще разгърне скритите си сили и ще си създаде в новата история място и участ, каквато заслужават неговият устрем, неговите амбиции, неговото трудолюбие и неговата прекрасна земя. Той ще стане тъй велик и уважаван, какъвто е бил и в миналото. Въпросът е: как да стане това?"

 

(из "Оптимистична теория за нашия народ")


България завоюва 17 титли и 39 медала

02.09.2019 

В периода от 23.08. до 01.09.2019 г. в Гьор, Унгария, се проведе Европейско първенство по Кикбокс за деца и юноши, в което участваха 1991 състезателя от 39 държави, състезаващи се в 255 категории. България се представи изключително успешно и завоюва 17 титли и 39 медала. Състезателите на СК Масару, който работи с деца от 149 СУ, завоюва 8 златни, 3 сребърни и 4 бронзови медала, а Андреа Илиева, ученичка в VІІ "а" клас на 149 СУ "Иван Хаджийски" спечели престижното второ място в състезанието в категория Point Fighting -32 кг, девойки младша възраст (13-15г.) и донесе у дома сребърен медал. Честито! 

Запознаване с магията на Родопа планина

26.11.2018

Днес в нашето училище се проведе открит урок за запознаване с гайдата, родопските народни песни и носии. 

Пред повече от сто ученици г-жа Красимира Чуртова показа тънкостите на този традиционен народен инструмент, позволи на няколко деца да направят първите си опити да посвирят на него, а всичко завърши с общо хоро във форума на училището.

Гост ни беше и г-жа Гал. Калоферова - автор на учебника по музика, по който учат нашите ученици от І до ІІІ клас.

Нашето училище - посланик на Европейския парламент

26.09.2018 

Благодарение на добре подготвената кандидатура и на показания искрен интерес към работата на Европейския парламент, а и на Европейския съюз като цяло, нашето 149 СУ "Иван Хаджийски" беше избрано за едно от малкото български училища, които ще бъдат част от Програмата за училища-посланици на Европейския парламент през учебната 2018/2019 година.

Сформираният екип в училището ни от старши посланици (учители) и младши посланици (ученици) ще организира поредица от събития и инициативи сред училищната общност за популяризиране работата на Европейския парламент, за запознаване с европейските ценности като цяло, както и за мотивиране на младите хора за бъдеща гражданска активност. На някои от събитията ще присъстват български евродепутати и служители на Представителството на Европейския парламент в София.

В края на годината училището ни ще бъде сертифицирано като "Училище-посланик на Европейския парламент". 

Най-добрите посланици на Европейския парламент в училищата ще бъдат поканени да посетят лично и да се запознаят с дейността на европейския законодателен орган в град Брюксел, Белгия. 

Продължаваме да правим най-доброто за нашите ученици, за да бъдат те знаещи, можещи и активни граждани, които успяват в живота!

Изложба от прекрасни ръчно изработени  снежни човечета са изложили във фоайето на 149 СУ "Иван Хаджийски" учениците от ІV "Б" клас. Поздравления за младите таланти и техните учители - Христо Иванов и Кремена Севова! 

ПОВЕЧЕ ОТ ТРИСТА НОВИ КНИГИ В УЧИЛИЩНАТА БИБЛИОТЕКА НА

 149 СУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ“

 

Ръководството на 149 СУ "Иван Хаджийски" закупи над триста нови книги за училищната библиотека по списък със заглавия, изготвен от наши начални учители и такива по Български език и литература в прогимназиален етап на обучение (5-7 клас).

Работим и по осигуряване на безжична връзка с дигиталните ресурси на Столична библиотека през персонални компютри, разположени в самата училищна библиотека.

Продължаваме да правим най-доброто за нашите ученици!

 


ПОВЕЧЕ ОТ ТРИСТА НОВИ КНИГИ В УЧИЛИЩНАТА БИБЛИОТЕКА НА

 149 СУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ“

 

Ръководството на 149 СУ "Иван Хаджийски" закупи над триста нови книги за училищната библиотека по списък със заглавия, изготвен от наши начални учители и такива по Български език и литература в прогимназиален етап на обучение (5-7 клас).

Работим и по осигуряване на безжична връзка с дигиталните ресурси на Столична библиотека през персонални компютри, разположени в самата училищна библиотека.

Продължаваме да правим най-доброто за нашите ученици!

 


ЕКСКУРЗИЯ НА ПЕТОКЛАСНИЦИТЕ ДО С. ДОЛНА ДИКАНЯ И "ФЕРМАТА"

 

Учениците от петите класове с класни ръководители г-жа Веселина Манолова, г-жа Елена Тупарова и г-н Веселин Иванов посетиха с. Долна Диканя и се забавляваха на мястото, където е заснет телевизионният формат "Фермата". Домакините им показаха как се меси коледна питка и как се поддържа стопанство в една съвременна ферма. На тържеството се появи и дядо Коледа, който направи празника пълен.КОЛЕДЕНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ 149 СУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ“

Във вторник, 20 декември, учениците от ІІІ "б" и ІІ "а" класове на 149 СУ "Иван Хаджийски" представиха на театралната сцена на Нов Български Университет пред своите родители, учители и гости театралните постановки "Дядовата ръкавичка" и "В очакване на Коледа". Мартин от ІІІ "в" клас поздрави многобройната публика с невероятно изпълнение на специално подбрани песни.

БЛАГОДАРИМ на техните учители - г-жа Калина Дабкова, г-жа Емили Митева, г-жа Надежда Ихтиманска, г-жа Весела Йолова, г-жа Ина Радева, учител по хореография и разбира се - на неуморната г-жа Галя Асенова - учител по актьорско майсторство - за техния всеотдаен труд и прекрасни резултати!

 ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!КОЛЕДАРИ НАРИЧАТ ЗА БЕРЕКЕТ И ЗДРАВЕ

Младите коледари от І "а" клас с класен ръководител г-жа Веска Начева отправиха своята благословия към директора и всички учители и ученици на 149 СУ "Иван Хаджийски" в навечерието на големия празник Рождество Христово.